Karşı değilim. Ama Bebi söz konusu olunca "dırt, zıp, bizit" gibi sesler çıkararak, onun aklını ve fikrini çalmaya çalışıyorum. Bu halimi ne kadar devam ettirebilirim? Veya daha ne kadar Bebi'nin "Anne, ne diyon? Bana cifs verrrrrr!!...." sorusuna maruz kalabilirim? Kalmam ve pek tabi ki kalamam...
Asla karşı değilim, sadece 3 yaşına yaklaşan Bebi'den onları, belli bir zamana kadar uzak tutmam gerektiği fikri içinde debelenerek, başrolde ahşap merdane ile bir film çevirmeye karar verdik. Merdaneyi aileden biri gibi gösteren fotoğraflar lütfen sizi sıkmasın. Dedik ya, başrolde kendileri;
Orjinalinde "Lavash Crakers" olarak geçiyor. Gerçekten bir kraker. Bebi, fırının önünde "Aaaa, cifs pişiyo..." şeklinde bir duygu seline kapılınca, kraker oldu cips. Çok uğraştırmayan bir hamur. İnce açabilmek için bir kez pratik yapmak yeterli geliyor. Üzerine farklı baharatlar konularak, lezzeti ile farklı oyunlar oynayabilirsiniz. Un olarak gene tercih size kalmış. Beyaz, tam buğday, çavdarlı... Amaç ev yapımı cifs(!) olduktan sonra;
Lavaş Kraker (Lavash Crackers):
"The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread" kitabından uyarlanmıştır.
60/70 üçgen şekli
Hazırlanma Süresi: 5 dk
Mayalanma Süresi: 1,5 saat
Pişme Süresi: 12 dk
Servis Süresi: 10 dk
Gerekli Malzemeler:
- 1 cup / 1 su bardağı un (Söke Vitaminli ve Mineralli Tam Buğday Unu)
- 1/2 cup / 1/2 su bardağı un (Söke Tam Buğday Unu)
- 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı kuru maya
- 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı bal
- 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/3 cup / 1/3 su bardağı su (Oda sıcaklığında)
- Deniz tuzu, kekik, susam, çörek otu, tatlı pul biber
Hazırlanışı;
- Bütün malzeme, mikser veya el ile yoğurularak yumuşak bir hamur elde edilir. Ele yapışmayacak kadar yumuşak olmalıdır. Eğer yapışkan bir formu varsa azar azar un ilave edebilirsiniz.
- Hazırlanan hamur, oda sıcaklığında 1,5 saat, ağzı kapalı olarak bekletilir. Süre sonunda 2 katına çıkmış olacaktır. Eğer hemen kullanmayacaksanız bu aşamada, hamuru buzdolabına kaldırıp, ertesi günü 1 saat kadar oda sıcaklığında bekleterek tekrar kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
- Mayalanan hamur, yağlı kağıt üzerine alınır ve üzeri hafif şekilde unlanır. Yağlı kağıdın ölçüsü fırın tepsisi kadar olmalıdır. Çünkü aynı kağıt, açılan hamur ile birlikte tepsiye yerleştirilip, pişirilecektir. Hamur mümkün olduğu kadar ince açılmalıdır. Çok basit bir yöntemle bunu rahatlıkla yapmak mümkün. Hamuru normal açtıktan sonra 2-3 dakika mola verin. Hem hamur dinlensin, hem de siz... Tekrar açma işlemini yapın ve tekrar mola verin. Mola süreleri zarfında hamurun üzeri belli belirsiz kuruyacaktır. Bu da merdanenize yapışmaya çalışan, oldukça yumuşak olan hamuru inceltmenizi sağlayacaktır. Yeterli inceliğe ulaşan hamurunuz -ki bu ölçü, yağlı kağıt ölçünüz olacaktır, üzerine serpilecek baharatlar için hazırdır.
- Burada izlenecek yöntem çok basit ve eğlenceli. İlk önce deniz tuzu veya normal tuz (Mutlaka ekleyin, hamur içindeki tuz ve şeker yerine geçen bal, sadece mayalanma işlemi içindir. Bu şekilde pişirdiğinizde tuzsuz gelecektir. Eğer ki tuz rejimi yapıyorsanız veya yemeniz yasaklanmışsa, şimdiye kadar tuz ile yazdıklarımı yok sayın.) ile başlayarak, baharatları arzu ettiğiniz şekilde yerleştirdikten sonra merdane ile üzerinden geçeceksiniz. Sadece bir ileri ve bir geri hareketi ile. Bu sayede baharatlar hamurla sıkı bir kaynaşma içine girecektir. Artık şekil verme aşamasına geçebiliriz. Kesme işleminin en kolayı pizza rulosu ile oluyor. Bıçak ile kesecekseniz, acele etmeden üzerine kesik atarak kesin. Piştikten sonra kırılması kolay olacaktır.
- Hazırlanan yağlı kağıt üzerindeki baharatlı kraker hamuru, fırın tepsisine yerleştirilir ve 180 derece, ön ısıtma yapılmış fanlı fırında 12 dakika veya üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Süre sonunda ben biraz daha kızarmalarını istediğim için, fırının ısı ayarını kapatıp, kapısı kapalı olarak 5 dakika daha beklettim. Fırından çıkardıktan sonra tel ızgaraya alınarak soğutulur. Servise hazırdır.
Her iki tariftede de bütün malzemeleri mutfak öğütücüsünden geçireceksiniz. İşlem tamam...
Daha çok bebek bir site. Yeni yeni yürümeye başlıyor. Bana bıraktığı yorumdan ulaştım ona. İçten ve aklına geldiği gibi yazan bir kadın. Uyguladığı tariflerin çoğu yabancı kökenli ve hazırlanması çok pratik. Mutfakta hemen birşeyler hazırlayabilen bir kadın olarak bana nedense Nigella'yı hatırlattı Fotoğrafları ise aydınlık. Bir ziyarette bulunmanızı ve site hakkında fikirlerinizi onla paylaşmanızı isterim. Ayrıca rica etsem biriniz, sitenin isminin nerden geldiğini sorabilir mi? Ben kendisini fazla taciz ettim de... Sormaya korkuyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Seviyorum ben bu Blog dünyasını...
Düzenleme Oytun Koçlar Abut'a aittir.
Efendim, "Muz Şekerlemesi" tam anlamıyla yalan oldu. Reçetede bahsi geçen derece ayarı ile ilgili sıkıntımız var. Üzerinde biraz uğraşmak gerekiyor. Onu arkalara doğru biraz iteleyerek, cuma günü yapımı kolay bir çikolatalı cupcake ve üzerinin süslemesi ile ilgili birşeyler , başına birşey gelmeden inşallah yayında olur demek istiyorum...
Sevgiler ve saygılar,
Sevgiler ve saygılar,
24 yorum:
işte bu! harika bir tarif.
valla ne yalan söyleyeyim ben de senin yaptıklarını seviyorum Ayşemcim.cifs de harika olmuş,afiyet şeker olsun Bebi'ye..
Ellerinize sağlık. Yine güzel bi hikaye eşliğinde lezzetli yazınızı okumak oldukça keyifli.
A.Alpay
Naile; ilk yorum bu kadar net ve güzel olur. Teşekkür ederim.
Yaso; Sağol sağol sağol...
A.Alpay; belki de en uzun yorum cevabı size gelecek. Dile geldiğiniz günden beri sizden çok zarif yorumlar alıyorum. Açıkcası isminizi öğrenmek gibi merak içindeyim. Umarım bir gün isminizle de tanışırım. Çok teşekkür ederim, bütün yorumlarınıza...
Sizi uzuun süredir takipteyim,açıkca söyleyim bayılıyorum yaptıklarınıza ama bu cifs le beni kalbimden vurdunuz.3 yaşına girecek olan benim kuzu şimdiye kadar yemedi cifs mifs,amma velakin reklamlarda görüp bana kızmaya başaldı''sen neden bana cips almıyorsun''diye.Eminim işe yarıyacak,hatta uyanınca O'nunla yapayım bugün:) Çok uzattım demi...
cok svedim bu cipsleri, Zeynep de sever mutlaka. yapalim da yesin ;)
sagol pecete teyzesi
Yaratıcılığın her geçen gün beni büyülüyor,beynimde yeni ufuklar açıyor ne diyeyim...
Çok kıştırtıcı olmuş,soslarla olan garniye de ayrı bir içim gitti.
Bakalım bizim evdeki hikayesi nasıl olacak...
Ayrıca snow eggs'e de ayrı bayıldım,tanıştırdığın için teşşekürler gerçekten çok farklı bir çizgisi var.
Cifs'e gelince ağzını burnunu yerim ben onun(yani sen ye benim yerime)
Son söz muhteşemsin.
irem
Nihayet "burada" senin için birşeyler yazabileceğim. Cifsss krakerler tek lokmada mideye indirmelik görünüyorlar, ellerine sağlık.
Bu arada "snOw eggs"in kökenini muhtemelen senin motivasyonunla:) soran "çikolata ağacı" na şöyle bir hikaye yazıverdim(:"Sene 1000 küsur, daha Escoffier doğmamış ama Fransızlar daha o zamanlar mutfakta harika tatlılar yapmaya başlamışlar. Bir gün “oeufs a la neige” adlı, merenglerin karamel sosu içinde yüzdüğü ve görüntüsü nedeniyle “kar yumurtaları” yani “snow eggs” adını verdikleri bir tatlı yapmışlar. Aynı zamanda Avrupa’nın başka yerlerinde de yapılırmış bu tatlı, bu seferde farklı benzetmelerle, karamel sos denize merenglerse adaya benzetilirmiş, bu yüzden floating islands da denirmiş……. ( Hikayede ki olaylar ve kahramanların hiçbiri gerçek değildir:)
Sevgilerimle...
Mehtap Hanım; hiç uzatmadınız, hatta kısa yazmışsınız. İlk önce teşekküe ederim yorumunuz için. Çok şanlısınız cifslerle tanışmadığınız. Tebrik ederim. 2 gündür evde deneme şeklinde hazırlanan krakerleri Bebi'ye yediriyorum. Sonuç; çok olumlu. Sanırım bir miktar rahat nefes alacağız. Sizden sonuçları merakla bekliyorum. Ufaklığı da sevgiler...
Canım Lamam, cicim lamam; teyzesi sevsin onu. Annesi yapsın, o tıkır tıkır yesin.
İrem; heyecanla bekliyorum yardımcımın tarifi uygulamasını. Sevgiler. Yasin'e selamlar...
Oytun; açıklama süperdi. Şimdi bahsettiğin tatlının Yugoslav versiyonunu (Boşnaklık tarafımız olduğu için) biliyorum. İnanılmaz güzeldir. Bir an önce hayata geçirsen de, biz de görsek derim. Sevgiler...
ya sen benim komşum olsana peçete :)) azcıkta benim midem bayram etsin..çikolatalı her tarifi merakla bekleyen ben bunuda beklemdeyim :)
cifsler harika canım bebiye afiyetler olsun. bende deniyeceğim kağana çünkü aynı düşüncedeyim seninle.
sevgiler
Benim bebiler:)kocaman oldu ama ufaktanda olsa bi servet harcıyorlar cipslere üstelikte sivilceleriniz o yüzden çogalıyor tehtitlerime rağmen:)dayanamıyorlar..
Acaba diyorum bende bunlardan yapsam bizimkileri cifs diye kandırabilirmiyim? hatta daha ileri gidip onlara para karşılığı satıp harçlıkların tekrar bana geri dönmesini sağlayabilirmiyim? bu duygu beni çok heyecanlandırdı en kısa zamanda hayata geçirip sonuçları görmem lazım..
Güzel anlatımın harika tariflerin için ellerine yüreğine sağlık..
Sevgilerimle öpüyorum bebi'nin şeker yanaklarından...
Ayşemciğim...sadece bebi değil biz yetişkinler de bu cifs'lere abone olabilirmiyiz? haftasonu için yapılacak tarifler arasına koydum gitti...sevgilerimle
zehra
Bu ciffsslerrr tam benlik olmuşşş ev yapımı ve sağlıklı!!! :)))
Sevgiler,
Evren
ziyaretin ve beğenilerine çok teşekkür ederim.sizin gibi ustadan böyle bir mesaj almaktan onur duydum.kayseri ketesi yazısının üzerine tıklarsanız tarif açılacaktır.ayrıca bu cipsede hayran kaldım.çocuklar içinse heleki.. tebrik ederim.sevgilerimle..
çok güzel bir tarif, evime hiç girmeyen cipside artık kendim yapabilirim.
Tarifinizi deneyeceğim en kısa zamanda.
ellerinize sağlık
www.derininperievi.blogspot.com
These lavash crackers look amazing and so crisp. So perfect.
Yes, please publish the chocolate cakes, I love to admire your photos!
Gökche; gül gibi geçinir giderdik valla. Çok komik olurdu çokk...
Betül; umarim Kağan'da beğenir. Bekliyorum sonuçları. Sevgiler...
Eylül; hemen yap ve hatta dışa açıl derim. Süper olur.
Zehra; pek tabi ki, çok mutlu oluruz. Şimdiden kolay gelsin.
Evren; sevgiler benden sana.
Sevil Hanım; estrafullah, ne deme k usta... Üzerine tıklamayı akıl edememişim. En yakın zamanda uygulayacağım. Teşekkür ederim. Sevgiler...
Zehra Hanım; çok teşekkür ederim. Sizin siteniz de çok şeker. Ellerinize sağlık...
Lisa; They didn't look like yours. I hope my photo as good as your photo... Loves and thank you
sevgili ayşem,az önce oytun'a da yorum bıraktım.öncelikle tanıştırdığın çok tşk.bundan sonra tembellik etmeyip yorumlarımı sizlere aktaracağım.bizim evdeki artık bebilikten fazlazıyla uzaklaşmış sıpalar var ama ben hala yatak altından cifs paketleri çıkarıyorum bu ilaç gibi gelen son derece muhteşem bir tarif.heyyyyt bundan sonra yatak altından yağlı paket toplamıyacağım.savulun sıpalar bundan sonra ayşemle iş birliği var.
Pastanelerde satılan büyük kare şeklinde krakerler olurdu (hala da olur sanırım) onlara benzettim görüntüsünü.Çok lezzetli gözüküyor..
Not:Snoweggs'e isminin anlamını sordum (casus gibi hissettim kendimi :) O da zaten bu soruyu neden sorduğumu anladı hemen :D
Cevabı aynen kopyalıyorum;
Snoweggs:
Not’taki sorunun “kaynak”ını biliyorum:) belki de çok sorulursa bir “hikaye” bile yazabilirim… : Sene 1000 küsur, daha Escoffier doğmamış ama Fransızlar daha o zamanlar mutfakta harika tatlılar yapmaya başlamışlar. Bir gün “oeufs a la neige” adlı, merenglerin karamel sosu içinde yüzdüğü ve görüntüsü nedeniyle “kar yumurtaları” yani “snow eggs” adını verdikleri bir tatlı yapmışlar. Aynı zamanda Avrupa’nın başka yerlerinde de yapılırmış bu tatlı, bu seferde farklı benzetmelerle, karamel sos denize merenglerse adaya benzetilirmiş, bu yüzden floating islands da denirmiş……. ( Hikayede ki olaylar ve kahramanların hiçbiri gerçek değildir:)
Ayşem,
Gerçekten teşekkürler; Oytun bir harika. Hem içerik hem görsel ciddi biçimde kaliteli. Tam anlamıyla "yeni bir nefes" gibi geldi:))
Seni de, onu da tebrik ediyorum...
Bu arada ben de tam sana yazacaktım ki: sende kendimden ne çok şey buluyorum:)
Sevgiyle..
:))))
Sevgili ayşem hanım,
uzun zamandır size hiç yazamadım .Hayırsız vefasız ne derseniz deyin belki haklısınız.ama neyse bilin istedim bende kanat oldum.
nurdan
Anca bugün yapabildik,ama yaptık oğlumla birlikte...harika bir tarif.Çok leziz, oğlum çok beğendi artık cipsler gözüdüşmeyecek:)
Çok çokk teşekkürler,ayrıca derginizde bir harika.
Unutmadan, bloğumuzdada yaptığımız cipsi krakerleri yayınladık size teşekkürlerimizle birlikte, umarım sakıncası yoktur.
Yorum Gönder