Daha önce farklı ölçülerde denediğim "Antik kurabiye" tarifinde değişiklik yapma ve 2 renk olayını gönlümüzden geçtiği şekilde gerçekleştirmek için biraz araştırma zamanıdır. Üzerindeki pudra şekerinin 175 derece gibi yüksek bir sıcaklıkta erimeden kalmasını sağlamanın bir yolu ve yordamı olması gerektiği konusu 2 gündür aklımda. Sevdiğim arkadaşın isteği olan kurabiyenin üzerindeki çatlaklarını isteğe göre biçimlendirebilmek gibi bir fantezi yaşamak mümkün müdür, bilemiyorum ama pudra şekerinin erimeden üzerinde kalmasını sağlamak mümkün. İçine nane veya mevsime bağlı olarak fesleğen koymak da cabası;
>
Gerekli Malzemeler:
- 1 ½ cup / 1,5 su bardağı un
- ¼ cup / 1/4 su bardağı kakao (%20-22 oranlı)
- ½ teaspoon / 1/2 çay kaşığı hamur kabartma tozu
- 10 g taze nane veya fesleğen yaprağı (ince doğranmış)
- ½ cup / 1/2 su bardağı toz şeker (Mutfak öğütücüsünden geçirilmiş.)
- 7 oz / 100gr bitter kuvertür çikolata (İnce doğranmış.)
- 6 tablespoon / 80gr tereyağ veya margarin
- 3 yumurta (Hafif çırpılmış.)
- Kaplama için: 1/2 su bardağı toz şeker (Mutfak öğütücüsünden geçirilmiş.)
- Kaplama için: 1/2 su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)
El mikseri ile rahatlıkla hazırlanan tarifte sadece uzun gelen ve aynı derecede önem taşıyan bekleme süresi. Sakın acele etmeyin. Sonuca ulaşmaya az kaldı;
- Un, kakao, kabartma tozu bir kaba elenir ve fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
- Tarifte yer alan ½ cup / 1/2 su bardağı toz şeker, mutfak öğütücüsünden geçirilir. Ayıklamış olan nane veya fesleğen yaprakları mutfak öğütüsünün içine konur ve şeker ile birlike tekrar yeşil renk elde edilinceye kadar öğütülür.
- Diğer tarafta ocak üzerinde kısık ateşte tereyağ veya margarin eritilir. Çikolatalar ilave edildikten sonra pürüzsüz bir kıvam elde edilinceye kadar karıştırılır. Ocak üzerinden alınır ve içine naneli veya fesleğenli şekerli karışım konulur. El mikseri ile şeker eriyinceye kadar çırpılır.Çırpma işlemi devam ederken diğer tarafta hazırlanmış olan yumurtalar yavaşça bu karışıma konulur. Akışkan sıvı koyu bir kıvama geldiğinde çırpma işlemi bitirilir.
- Hazırlanmış olan kakaolu unlu karışım, bir spatula yardımı ile iyice bu karışıma yedirilir. Kabın ağzı streçfilm ile kapatılır ve buzdolabında 2 saat dinlenmek üzere kaldırılır.
- Soğuyan hamurdan bir tepsi çıkacak ve yuvarlak şekil verecek kadarı ile çalışmaya başlayın. Kalanı tekrar buzdolabına koyun. Hamur oda sıcaklığında yumuşamaya başlıyor ve bu şekilde pişerken biçimi bozuluyor. Fazla bekletmeden, yaklaşık bir fındık büyüklüğünde yuvarlak olarak hazırlanan toplar ilk önce ince çekilmiş tozşekere, daha sonra pudra şekerine iyice bulanır.
Şeker ile kaplanmış toplar yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Ve fırında 12 dakika pişirilir. Süre sonunda ve üzerinde çatlaklar oluştuğunda pişmiş denemektir. Fırından alınır ve soğuması için ızgaraya alınır. Eğer tek tepsi ile çalışacaksanız, sıcak olan tepsinin soğuması için bekleyin ve ikinci grubu pişirin.
Fırından çıktığında benim de yüzümden kocaman bir gülümseme çıkıyordu. Keyiflendim...
Cuma günü "Bollywood" günü.
Belki sabah, bilgisayar ekranızdan bir Hint müziği size ulaşır. Yazı ve renkler şeklinde...
Sevgiler ve saygılar,
20 yorum:
yine harikalar yaratmışsın ayşemcim ellerine sağlık nanelisini denememiştim hiç ama çok güzeldir eminimki.
sevgiler
Sevgili Peçete çok güzel kurabiyeler ellerine sağlık sevgiler...
Ayşem'cim geçen hafta bende Chocolate Crincles yaptım ve çok çok beğendim. joyofbaking sitesinde görüp yapmıştım ve kesinlikle pudra şekeri üzerinde erimiyor. Görüntü muhteşem. Senin bu tarifinin tadını da çok merak ettim doğrusu. Eline sağlık.
Merhaba...
Ne kadaaaaar güzel şeyler bunlar..
Süper olmuş gerçekten, kutlarım..
Ben bunu kesin denerim..
Ellerinize sağlık der, giderim:)
Sevgilerimi de iletirim...
Ben bunu hemen yapmalıyım. İçinde nane var.( Daha önce çikolatalı ve fındıklı yapmıştım. Zinnur'un tarifiyle.)
Görüntü çok güzel. Çatlamalar iyi olmuş.
O hesaplamaları bana sor. Zevkle yapıyorum. Hoşuma didiyor, ne yapayım.
Öp Batu'yu benim için.
hmmmm....
nasıl bir koku sardı evi merak fena halde merak ettim.
çikolata ve nane zaten birbirine çok yakıştırdığım bi ikili,kurabiyedeki birlikteliğini tatmak için sabırsızlanıyorum doğrusu.
Hele şu görüntü bende de hayranlık uyandırdı.
OOO yapılacaklar listesi kabardııı ama acilen vakit yaratmam lazım.
Çok başarılı olmuş canım ellerine sağlık,bakalım bende becerebilecekmiyim?
Bollywood'a gelince,cuma sabahı günü seninle açıcam meraklardayımm...
irem:)
yok yok bunları yapan insan olamaz, tek kelimeyle harikasınız...
çok güzel bir tarif ayşemciğim..bende severek yapaıyorum.
ama aromalılarını sadece.
çok merak ettim tadını.
? gerçekten aromalar kadar keskin nane oluyormu ?
SEVGİLER..
nane + çikolata = after eight? :)
tabularım yıkıldı :)
Yaaa sen bizi öldürcen mi beee,harika bunlar.fotolar beni alıp götürüyor,nasıl güzeller.
ben bu kurbişleri biraz çikolatalı çatlaklara benzettim tip olarak.ellerine sağlık.
hadi bakalım bollywood merakla bekleniyor
Nane ve çikolata süper bir ikili.
Harikasınız.
Ellerinize sağlık.
Sevgiler.
www.semraninmutfagi.com
ellerine sağlık mutlaka deneyeceğim.
sevgiler.
Kurabiyeler harika gözüküyor. Ellerine sağlık, en yakın zamanda deniyeceğim. Sevgiler....
ayyy yapmam lazım hemen bunuuu !!! of ya çok can çektirici şeyler yapıyorsun peçeteeee !! :)
harika bunlar bayıldım ellerine saglık sevgiler...
ay harika, ağzım sulandı valla hüüpp :)
Ellerine sağlık canım. Oktay usta da izledim bugün seni, pek şirinesin sen yauw bacım, ekrana da çok yakışıyosun şeker, öptüm
Hülya
Çok hoş görünüyorlar.Sunumları harika,eminim tatları da öyledir..
Betül; tavsiye ederim. Çikolata nanenin önüne geçtiği için hayal meyal bir tad alıyorsun. Sevgilerimle...
Derya; çok teşekkür ederim.
Lila; teşekkür ederim ve senin de ellerine sağlık. Sevgilerimle...
Papatya: ne güzel bir yorum. Çok sevimli. Teşekkür ederim ve ben de giderim...
Münevver Annnem; ne zaman elimi naneye atsam aklıma sizin o limonlu ve naneli sableniz aklıma geliyor. Hala o lezzeti ararım. Ahh.. ahh... Öpüyoruz sizi...
İrem; ben senden korkuyorum. Azmine ve kararlığına nazar deymesin. Sonuçları paylaşman dileği ile. Sevgilerimle...
Elbruze; çok teşekkür ederim. Umarım siz de dener ve memnun kalırsınız. Sevgilerimle...
Dutum, Masalım; aroma kullanmadan doğal yöntem ile hazırlanan daha yumuşak oluyor desem? Keskinlikten uzak diyelim. Sevgiler benden sana...
Gökche; haydi dene, dene...
Yaso; çok teşekkür ederim. Uzun yıllar beraber yaşayalım derim. Yemek yapalım, yazı yazalım ve sevelim.. Pek şair gördüm kendimi... Sevgilerimle....
Semra Hanım; çok teşekkür ederim. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgilerimle...
Zülbiye ve Elif; teşekkür ederim. Ssonuçları heyecanla bekliyorum. Sevgilerimle...
Zeynep B; teşekkür ederimmmm... Sevgilerimle...
Cansudere; ben çok teşekkür ederim güzel mesajınız için.
Hülya; evet kilo aldım ve bu yüzden biraz mutsuzum. Güzel sözlerin ve doğru tespitin için teşekkür ederim. Rejim yapmam lazımmmm..... İmdat....
Mosquito; sizin vitray çalışması kadar olmasa da... Teşekkür ederim. Sevgilerimle...
Mutfakta eksik olan cuplarda bu hafta sonu yerini aldı,artık 1/3,1/2 ler benden korksunnn diyorummm.
Bu hafta kesin denenicek ve sana puanlamaya sunulacak.
İrem:)))
en nihayet denedim bugun. Fakat sonuç = hüsran.
Fotoğrafında görüldüğü gibi top top kalmadı benim kurabiyeler. Hoooppp yayılıverdiler. Üzerindeki şekerlerin görüntüsünde bir sorun yok. Zaten hamuru hazırladığımda acaba un az mı diye düşündürttü beni, hamurun kıvamı. Ondan olmuş olabilir mi? Niye benim kurabiyelerim top olmadı???? :(((
Fakat kızım beğendi. Hamur humur yedi okuldan gelir gelmez.
Yorum Gönder