13 Ağustos 2010 Cuma

3.gün: Zencefilli Havuç Çorbası... (Carrot Soup with Ginger...)

Kendisinin tipi, tipsiz. Tek başına yemek, bırakın cesareti çok daha fazla şeyler ister. Toz hali, yaş hali hiç farketmez. Amma velakin o bir çimdik tutam sözü var ya, kendisi o cümlenin hakkını verir ve hatta üstüne çıkar. Kurabiyeler de keşfedip, daha sonra kim tutar beni mantığında her reçetenin içine, kimseye belli etmeden ilave ediverdim. Bazen bir çimdik, bazen tatlı kaşığı. Havuçla iyi geçinir zannettim. Onlar ne yaptı peki? Bence sonsuza kadar mutlu yaşadılar...

ginger

Zencefilin katkıları ile hazırlanan bu çorba, iftar yemeği için iyi bir başlangıç. Boş olan midenin rahatlamasını, arkasından gelen yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlayacaktır. Yanında servis yapılan limon kabuğu aromalı süzme yoğurt ise yaz sıcaklığında sıcak çorbaya serinlik verecek. Nasıl olur demeyin? Oluyor...

Zencefilli Havuç Çorbası (Carrot Soup with Ginger):

"What's for Lunch Honey?" sitesinden uyarlanmıştır.
4 kişilik
Hazırlık Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 25dk
Servis Süresi: 5dk

Gerekli Malzemeler:
  • 6 adet iri Havuç (rendelenmiş halde)
  • 1 adet Soğan
  • 1 yemek kaşığı Zencefil (rendelenmiş halde)
  • 1 yemek kaşığı Tereyağ veya Margarin
  • 2 adet Sarımsak
  • 675lt Et veya Tavuk suyu
Sos için:
  • 4 yemek kaşığı Süzme Yoğurt
  • 1 adet Limon kabuğu rendesi

  1. İlk etapta limon aromasının ortaya çıkabilmesi için sos hazırlanması gerekiyor. Yoğurt ve limon kabuğu bir kabın içinde karıştırılır ve üstü kapatılarak buzdolabında bekletilir.
  2. Ocak üzerinde orta kademe sıcaklıkta bir kabın içine yağ ve soğan konur. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavrulur. Rendelenmiş zencefil ve sarımsaklar eklenerek 2-3 dakika kadar daha beraber pişirilir. Bu aşamada kokusu size acı gelecektir ama havuçların şeker oranı bu acılığa son verecek, merak etmeyin.

    ginger_1

  3. Rendelenmiş havuçlar karışıma ilave edilir. Bu şekilde yaklaşık 10 dakika, arada karıştırılarak havuçların yumuşaması sağlanır. Et veya tauk suyu ilave edilir.
  4. Kaynamaya başaldığında ocağın altı kısılır ve 25 dakika daha pişirilir. Süre sonunda ocaktan alınır ve öğütücüden geçirilerek püre haline getirilir. Eğer kıvam size koyu gelirse, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Son olarak ağız lezzetinize göre bu aşamada tuz, karabiber gibi ilavelerinizi yapabilirsiniz.
  5. Limonlu yoğurt ile servis yapılır.
Bibi de dahil olmak üzere favori çorbamız olarak belirledik. Bakalım sizin evde durum ne olacak?

ginger_carrot_soup ginger_carrot_soup_details

Bugünkü çorbamızın arkadaşların kim?

Hayatın Ta Kendisi:Haşlanmadan Fırında Makarna

Çikolata Kavanozum: Fransız Tostu
Cafe Derin's: Tereyağlı Çiçek Ekmek
Devletşah: Kaşarlı Mantar
Kitchen Art: Otlu Cacık

Gene kaşık avı... Bu sefer Kavunlu Sorbet için...
Sevgiler ve saygılar,

11 yorum:

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

oooo Bibi de sevdiyse tamamdır. ben de zencefili severim. denemek isterim. ellerine sağlık

Zehra Gürgen dedi ki...

Ayşem harika bir çorba, benim çiçek ekmekle hele nasıl güzel gider..

Bende artık yazılarımın altına katılan arkadaşları linkleyim..

sevgiler

Devletsah dedi ki...

bayıldım ilk denenecekler listesine aldım :)

berna mutlu aytekin dedi ki...

zencefil sevmem onun yerine ne ile deneyebiliriz bir bakalım. Limonlu limonlu güzel olmuştur. Ellerine sağlık :)

melda dedi ki...

bibi'den tam not aldıysa denemek lazım :) ilginç bir tarif eline sağlık.

bu arada, hergün geç kalsam da ben de varım yeni tariflerle.. :)

pecete dedi ki...

Yaso; yerken şaşırdığımı itiraf ediyorum. Teşekkür ederim.

Zehra; aynı şeyleri düşündük. Sevgiler...

Devletlüm; gurur duyarım...

BMA; senden farklı versiyonu hemen alalım. Bak tatlı değil, hemencecik yaparsın sen...

Melda; ilgili linkini bana gönderir misin? Ben 2 blogunda kayboldum... Öykücü'yü ayrı sevdim.

melda dedi ki...

izlediğim bloglar değil mi? :) öykücü güzeldir, artık pek sık yazmasa da..

http://yemekzevki.net/2010/08/14/kirmizi-biberli-patlican-sarma/

birdilimdus dedi ki...

Ooooooo süppperrrr nefis bir çorbaaa!!!Bu haftasonu gelecek misafirlerle birlikte denenecek :)))

Sevgiler,
Evren

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Biz Narincemle izlemeye en geç başlayanlardanız galiba sizi ama bizde bir yerden yakaladık .havuç çorbası üstelik zencefilli nefistis elinize sağlık İzmirden sevgiler...

Adsız dedi ki...

Zencefil müptelası olarak hemen bugünki listeye alınır,uzun süre boş kalan mideye ilaç niyetine...

Ellerin dert görmesin.

Taze Anne dedi ki...

evdeki zencefili nasil kullanabilirim derken sizin tarifinize rastladim. Hemen mutfaga gidip yapacagim, ama evde yogurt olmamasindan dolayi sossuz olacak. Umarim beceririm. Blogumda paylasirim tabi :))