15 Ağustos 2010 Pazar

5.gün : Çervişli Kolaçiç... (A dinner of Bosniak...)

"Yabancı..."

Bibi doğduğundan beri sıkça duymaya başladığımız bir kelime. Saçlarının gün geçtikçe sararması tek sebep. Türk olduğunu söylediğimizde; "Tamam, o zaman baba yabancı..." Bu saptamanın da yanlış olduğu öğrenilince, soru dolu gözler ile mutlaka bir açıklama bekleniyor. Cevap basit: "Anne tarafı Boşnak" veya Dino'nun deyimi ile "1/4 oranında Boşnaklık var." Özellikle rahmetli teyzemin evinde Boşnak yemekleri çok yenirdi. Ondan sonra pek yapmaz olduk. Kitapçıda rastladığımda, biryerlerden teyzemin gülümsediğini hissettim... O gülümseme ve Bibi'nin saçlarının işbirliği sayesinde ortaya çıkardık bir Boşnak yemeğini;

hair

Orjinal adı "Çervişli Kolaçiç" yani Tireli Köftecikler. Tez zamanda mutfaktan çıkan bir yemek. Kızartma yağı olarak fındık yağını kullanmanız tavsiye olunur.

Çervişli Kolaçiç (A dinner of Bosniak):
"Selma Peşteli-Boşnak Yemekleri" Kitabından
4 kişilik
Hazırlanma Süresi: 10dk
Pişme Süresi: 20dk
Servis Süresi: 5dk

Gerekli Malzemeler:
Kolaçiç (Köftecikler) için
  • 1/2 kg Dana kıyması
  • 1 adet Yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı Un
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Tirit için
  • 3 yemek kaşığı Tereyağ veya Margarin
  • 1 su bardağı Un
  • 1 adet Yumurta
  • Tuz
Sos için
  • 3 diş Sarımsak
  • 1/4 su bardağı Sirke
Yapım sıralaması: Köfte, Tirit ve son olarak sos şeklinde olacaktır.
  1. Dana kıyması, baharatlar ve yumurta yoğurularak hazır hale getirilir.
  2. Bir tepsi içine, yağlı kağıt konur. Üzerine un serpildikten sonra, hazırlanan köfte harcından ceviz büyüklüğünde toplar yapılır. Unlu tepsiye konarak, her tarafının una bulanması sağlanır. Kızdırılmış fındık yağında kızartılarak, bir servis tabağına alınır.

    meat_ball

  3. Tirit için; una tuz ilave edilir. Yumurta eklendikten sonra, tereyağ veya margarin eritilmiş bir kabın içine kalın ekmek kırıntısı görüntüsünde, bu hamurdan parçalar konur. Bu şekilde karıştırılarak 10 dakika kadar pişirilir. Hazırlanan karışım başka bir servis tabağına alınır.
    flour

  4. Sos için kullanılacak olan sarımsak ince kıyım halinde doğranır. Sirke ile karıştırılarak sos haline getirilir.
Sos olarak sirkeli sarımsak yerine yoğurt ve kırmızı biberli kızdırılmış tereyağ karışımını da kullanabilirsiniz...
kolacic

Diğer yemeklere hemen bakalım;

Hayatın Ta Kendisi: Çikolatalı Çatlak Kurabiye
Çikolata Kavanozum: Çikolatalı Pavlova
Cafe's Derin: Soğuk Ayran Çorbası
Devletşah: Somon Köftesi
Kitchen-Art: Kahvaltı Köyü
Yemek Zevki: Erişteli Kabaklı Börek / Fırında Şinitzel
Narince: Arnavut Ciğeri
Mutfak Sırları: Frenk İnciri Şerbeti
Sihirli Mutfağım: Mantarlı Tavuk Sarma

Yarın bana göre bir kaç ismi olan patatesli bir durum var. Şimdilik...
Sevgiler ve saygılar

11 yorum:

ZarpandiT dedi ki...

boşnaklara karşı annemle aşk durumunda bir muhabbetimiz var senle olan sevgi dolu bağın sebebi bu olabilirmi ki?

pecete dedi ki...

Gokche; kesinlikle...

Leylak Dalı dedi ki...

Sizin yaptığınız yemekleri yemesek de olur. Fotoğrafına bakmak yeter bence. Hep derim ya yemek blogları birer okulsa sizinki güzel sanatlar akademisi:)

kitchenart-ist.com dedi ki...

Çok değişik hiç duymadığım bir yemek.Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor.
Sevgiler

Zehra Gürgen dedi ki...

Ayşem çok güzel bir köfte yemeği özellikle tirite bayıldım.
bu kitabı öneriyor musun?
bizim gelinimiz Boşnak. Annesinin ve kendisinin elinden düşen herşey acaip lezzetlidir. O böreklerini hala sayıklarım :)))
Ve o sarı saçları severim ben :) aynı durum bizde de abimlerde var abim açık kumral gelin boşnak sarışın yavrularımda sarı sarılar :)

Ayşe dedi ki...

fındık yağını ben de uzun zamandır kullanıyorum,keklerde çok güzel sonuçlar alıyorum.
bu ramazan'da bende şerbetlere ağırlık verdim.bu akşam iftarda taze zencefilli nane şerbeti hazırladım.susuzluğu çok iyi alıyor

DUSBAHCESI dedi ki...

Minik prensesin saclarina bayildim... masallah!

Eya dedi ki...

Bir bosnak torunu olarak "yasasin Bosnak yemekleriiii" sevgiler

zehra

melda dedi ki...

bugün boşnak misafirlerim vardı.. ah bu tarifi önceki gün görseydim... hemen değiştirirdim menüyü :)
bir gün mutlaka onlar için pişirmeliyim, güzel süpriz olur :)

pecete dedi ki...

Leylak Dalı; mahçup ediyorsunuz. Sevgiler.

Kitchen-Art; umarım deneme şansınız olur.

Zehra; kitaptan denediğim 2. reçeteydi. Bir-iki denemeden sonra tavsiye bölümüne geçebileceğim sanırım.

Ayşe; bu sıcaklarda nuhteşem çözüm. Afiyet olsun.

Selma; prens sevgilerini gönderdi. (3. kız olur diye hafif bir baskı var.)

Zehra; bütün kalbimle katılıyorum.

Melda; okur okumaz keşke dedim. Bir dahaki sefere inşallah. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Babannem Yugostavya göçmeni boşnak dede Malatya topraklarından,bende ise sadece zaman zaman baş gösteren boşnak damarı diye tabir ettikleri huy mevcut:))

Çok pratik geldi gözüme,zencefilli çorba ile iyi bir menü oldu hafta başına.
Bibiyi koklarım.