19 Ağustos 2010 Perşembe

9.gün: Krem Karamelli Tart... (Creme Caramel with Pate Brisee...)

Karamela tadında. Beto'nun okuldan arkadaşı. Ama en özelinden ve en güzelinden. "Doğumgününe gideceğiz" dediğimde "Ne yakışıklı oldum anne, di mi?" şeklinde cevap verecek kadar onun için önemli bir kişilik. Her ne kadar partinin ilk yarım saatini benle ayrılmaz bir bütün halinde geçirse de onu gördüğünde çığlıklar içinde bütünü ayırmaya karar verdi. Kısacası Alara bir yana, dünya bir yana... Aramızda kalsın, ben de bayılıyorum ona. Konuyu hemen toparlıyorum efendim; Yeni yaşın sana mutluluk ve sağlık getirsin. İyi ki doğdun Alara...

huppforyou

Karamel tadında bir durum söz konusu ise, mutfaktan da çıkacak reçete belli olur; Krem Karamel. Sunum olayında ise dünden destek alalım ki farklılık olsun...

Krem Karamelli Tart (Creme Caramel with Pate Brisee):
"Women's Weekly Bake" kitabından uyarlanmıştır.
6 kişilik (Kullanılan kalıba göre değişiklik gösterebilir.)
Hazırlanma Süresi: 20dk
Pişme Süresi: 40dk
Servis Süresi: 24 saat

Gerekli Malzemeler:

Karamel için
  • 1 çay bardağı (Ajda boy) Toz şeker
  • 3/4 çay bardağı (Ajda boy) Su
Krema kısmı için
  • 3 yumurta
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı Toz şeker (Tepeleme)
  • 3/4 cup / 150ml Krema
  • 1 cup / 210ml Süt
  • 1 damla Vanilya aroması veya 1/2 poşet Şekerli Vanilya
Isıya dayanıklı cam kalıp veya metal kalıp kullanmanız mümkün. Her ikisinde de herhangi bir yağlama işlemi yapmanıza gerek yok. Krem Karamel yeterli soğukluğa ulaştığında kalıptan bir bıçak yardımı ile rahatlıkla çıkacaktır...
  1. Tart hamuru ve akabinde tartlar hazırlanır. Reçete için; Pate Brisee
  2. Fırın 160 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır.
  3. Karamel için: Ocak üzerinde bir kabın içine toz şeker ve su konur. Toz şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Erime tamamlandıktan sonra karıştırma işine son verilir. Orta sıcaklıkta kendi halinde kaynamaya bırakılan şurup, bir süre sonra karamel rengini alacaktır. Ocaktan alınır ve kalıplara paylaştırılır. Karamelin sertleşmesi için 5 dakika beklenir.

    caramel

  4. Ocak üzerinde başka bir kabın içine krema ve süt konur. Kaynamasına izin verilmeden ısıtılır. Diğer tarafta bir kabın içine yumurta, toz şeker ve vanilya konur. Bir çırpıcı yardımı ile çırpılır. Bu işlemin süresi çok uzun olmamalıdır. Yumurta köpük oluşturmaya başladığında karıştırmayı bırakabilirsiniz.
  5. Soğuk olan yumurtayı temperlemek için, sıcak olan sütlü karışımdan 3 kaşık kadarlık kısmı yumurta karışımına ilave edilir. Sıcak sütle bu şekilde buluşan yumurtalar pişmeyecektir. Daha sonra bu karışım kalan malzemeye eklenir.

    creme

  6. Karamel kısımları sertleşmiş olan kalıplar, kenarları yüksek, başka bir büyük kalıbın içine yerleştirilir. Hazırlanan krema kalıplara paylaştırılır. Büyük kalıbın yarısına kadar sıcak su konur. Ön ısıtma yapılmış fırında 40 dakika pişirilir.

    fromoven profile

  7. Süre sonunda fırından çıkarılır ve oda sıcaklığına ulaşması için tel ızgara üzerinde bekletilir. Servisten önce 24 saat buzdolabında dinlendirilecektir.
Pate Brisee içine yerleştirilen Krem Karamel ilk denemede farklı geliyor. Krem Karameli tek başına yeme arzusu ağır basıyor. Bir süre sonra karamel sosunu iyice içine çeken tart ile birlikte yendiğinde bambaşka bir lezzetle karşılaşıyorsunuz...

Yeni Klasör-2

Bilgisayarın azizliği beni bulmuşken, komşu mutfakta durumlar;

Hayatın Ta Kendisi: Kabak Kalye
Çikolata Kavanozum: En kolay haliyle Çilekli Tart
Cafe's Derin: Baharatlı, Kakaolu Kurabiyeler
Yemek Zevki: Fukara Keşkülü
Devletşah: Etli Kırmızıbiber Dolması
Mutfak Sırları: Arpa Şehriye Çorbası
Sihirli Mutfağım: Kabaklı Makarna
KitchenArt-İst: Bitter Çikolatalı Sorbe
Narince: Peynirli Kiş

Yarın karamel ile ikinci buluşma. Acaba hangisi?
Sevgiler ve saygılar,

10 yorum:

fotograf penceremden dedi ki...

fotoğraflar, senin yazıların tarifli harika bir tatlı :)

Fuat Gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel olmuş. Hayırlı sahurlar.

Saygılar.

Zehra Gürgen dedi ki...

Krem karameli tek başına, bir kekin üzerinde ,tart tabanla birlikte, pastada kısacası herşeyde severim .

ellerine sağlık, bu arada yakışıklının bakışlarındaki ışık hemen fark ediliyor. Çocukların fotoğraflarına bakıp gülümsememek ve mutlu olmamak imkansız:)

Devastator Usta dedi ki...

tarifleri paylaşma tarzınıza hayranım. ellerinize sağlık. lezzet kadar sunum da önemli ya, tarif etmek kadar yazmak da önemli. siteniz çok hoş. tebrikler...

Betül KÖROĞLU dedi ki...

OFF DİYORUM SADECE :)

ÖPTÜMM ÇOOK..

kraftetkinlikleri dedi ki...

amanin amanin benim cocuklarım nasıl da guzel cikmislar.
Esra yuva annesi ;-)

Cikolata Agaci dedi ki...

Ben de hayranınızım efendim (: tarta farfklı bir boyut gelmiş..Yine "farklı"sınız (:

Berceste dedi ki...

Adam buyumus yahu! Bayıldım ben bu fotograflara.Cok guzel yakalamıssın!

Handmade with love by G dedi ki...

Batu aynen sen olmuş Ayşemmmmm :))))))))))) İnanamadım benzerliği görünce. Aferin sana ;)

Kocaman öptümmmmm

Sevgiler,
G.

Özge B. dedi ki...

bu harika bir fotoğraf. reklam gibi! çok güzel poz olmuş çocukların ki.. sanki omo reklamı gibi:) "an"ı o kadar güzel yakalamışsınız ki... gözünüze elinize sağlık!