7 Mart 2009 Cumartesi

Bollywood: Hint Süt Şekerlemesi... (Bollywood: India Milk Candy...)

"Avara huu, Avara hu..."
Hatırlayın hanımlar, beyler...
Bilmeyen varsa çok üzülürüm. Gerçekten bir döneme tanıklık etmiş şarkıdır. Filmini hayal meyal hatırlarım. Ama şarkısı arada "ce... e..." der gibi dilime dolanıverir. Babamı biraz kurcaladığımda 1956 yılında bu filme 3 defa gittiği, Orhan Boran'ın radyoda taklitini yaptığı ve yollarda ıslıkla çalındığı ortaya çıktı. Eğer hiç dinlemediyseniz mutlaka bir yerlerden bulun ve dinleyin derim. Gülümseyerek, farkında olmadan bir boyun kırma hareketini yapayacağınızı garanti ederim...
(Devletlümden gelen bilgi; http://www.metacafe.com/watch/375113/avaramu/. Teşekkür ederim.)


DSC_0097 DSC_0099


Hindistan; vücudlarına doladıkları sarilerin renkleri, takılarının büyüklüğü, müzikleri ve yemekleri ile tam bir bütün... Özellikle yemeklerini seviyorum. Kullanılan baharatların çokluğu beni her zaman cezbediyor. Her ne kadar yedikten sonra sevgi ile anacağım bir mide krambı yaşasamda vazgeçmemek konusunda ciddi kararlıyım. Peki bu arkadaşların tatlıları yok mudur? Vardır. Hatta şekerlemeleri vardır. Yaptık ve gördük...

Hint Süt Şekerlemesi (India Milk Candy):

12 adet
Hazırlanma süresi: 5 dk
Pişme Süresi: 30 dk + 1 saat soğuma süresi
Servis Süresi: 10dk




1



Gerekli Malzemeler:


  • 5o0ml / 2 su bardağı süt
  • 57 gr / 1/2 su bardağı toz şeker
  • 10 gr / 1 tatlı kaşığı tereyağ veya margarin
  • 1 tatlı kaşığı pirinç unu
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı köri
Araştırma ve geliştirme neticesi ulaştığım tarif için, yorumlarda Hint resturantlarında üzerine bal döküp servis yaptıklarını öğrendim. Yapımı oldukça pratik bir şekerleme. Siteyi mutlaka incelemenizi tasviye ederim. Açıkcası tarif anlatımları çok başarılı değil ama fotoğraflar kesinlikle ruhunuzu okşayacak. Uyguladığım tarifte malzemeye göre çıkan şekerleme sayısı itiraf ediyorum biraz hayal kırıklığı yarattı. Üzerinde biraz oynamalar yaparak tatlıya çevirme sevdasına kapıldım. Karar size kalmış. İster şekerleme olarak isterseniz pratik hazırlanmış tatlı olarak;
  1. Yüksekliği fazla olamayan, geniş bir çelik tencerenin içine süt konulur. Kısık ateşte arada bir karıştırarak (Taşmasını önlemek için) yaklaşık 20 dakika pişirilir. Süt, süre sonunda krem renginde koyu kıvamlı bir krema halini almış olacaktır.
  2. Koyulaşan sütün içine şeker, tereyağ veya margarin ve pirinç unu ilave edilerek yaklaşık 5 dakika kadar daha kısık ateş üzerinde karıştırırarak pişirilir. Oldukça koyu kıvama gelen şeker hamuru ateşten alınır ve soğuması için bir kaba yerleştirilir.
  3. Yaklaşık 1 saaat sonra soğumuş olan şekerleme, şekil vermeye hazır hale gelecektir. Elleri hafif yağlayarak, bu hamurdan toplar hazırlanır ve diğer tarafta birbirine karıştırılmış olan köri ve tarçın tozlarının içine konur. Her tarafı bu karışıma bulanmış olan bu şekerlemeler servise hazırdır.

Bu şekerlemeleri tek porsiyonluk tatlıya çevirme operasyonunda ise milföy hamurlarından destek alabiliriz. Taban için herhangi bir kurabiye kalıbı ile kesilen milföy hamuru fırında pişirdikten sonra , soğuması için ızgaraya alınır. Tam soğuma işlemi gerçekleştiğinde üzerine hazırlamış olduğunuz şekerleme toplarını yerleştirebilirsiniz. Süsleme olarak da şeker veya çikolata ile şekiller hazırlayarak görsel açıdan tamamlanan tatlı, servise hazır hale gelecektir.

DSC_0130 DSC_0145

Cuma günkü programla ilgili güzel sözleriniz için çok ama çok teşekkür ederim. Desteğiniz ve sıcak ilginiz için...

Acaba hep beraber üflersek dışardaki gri bulutlar gider mi? Güneşin orda bir yerlerde olduğunu bilerek, içimden ve dışımdan "Avara hu..." şeklinde şarkıyı mırıldanmak ile bağırmak arasında bulunduğum noktada size iyi haftasonları diliyorum...
Sevgiler ve saygılar,

10 yorum:

OYOSH dedi ki...

Ayşem aşkolsun yaaa..Yaşlarımız hakkında bu kadar açık vermeseydin keşke...Burda tam sana uygun bir hava var iki gündür..nasıl güzell.Tam avara huuu yanii:=)Ellerine sağlık diyorum..Sevgilerimle..

fidaneli dedi ki...

aysem cım, cuma gunku programı ızlerken Ege paşamı uyutmaya calıyordum.. ve evet ıtıraf edıyorum ben de bebısle bırlıkte uyuyakalmısım:( cok merak edıyorum o mılfoylerın son halını:))

ve bu sekerlemelerın tadını tabıı:) hınt mutfağı zengın baharatlarından dolayı benım de hosuma gıdıyor.. körı de ozelllıkle tavuk yemeklerıne ne cok yakısır dımı:) pekı ya tatlı da??

pecete dedi ki...

Oyosh; çaktırma, ben de sonradan anladım. Kesin gelmek lazım en yakın zamanda. Nasıl olacaksa? İnşallah diyorum ve sevgilerimi gönderiyorum. Çok öpüldün...

Fidan; ilk önce paşalar, sonra bizler. Milföy pastacaık oldu ama umarım gerçekten olmuştur. Gelelim köri meselesine; tarçın ile birlikte kullanıldığı için açıkcası pek ön plana çıkamadı ama arka fondan ufak ufak sesini duyurdu. Belki başka bir şekerlemede de bu karışım denenebilirim. Seni de çok öpüyorum...

Devletsah dedi ki...

Şekerim;

Bu da benden sana ve tüm okuyucularına gelsin :)

http://www.metacafe.com/watch/375113/avaramu/

zarpandit dedi ki...

hindistan fas cezayir tunus..bunlar bende yemekleriyle kıyafetleri ve kendine has olan her halleriyle yer etmiş memleketler :)

baharatları konusunda belkide en ucuk kacık fikirler vardır diye dusunuyor ama anne faktoru sayesinde hayata geçiremiyorum :)

tatlısıda şimdi ilgimi cekti dogrusu..köri işin içinde olunca sanırım hersey değişiyor :)

dipköşe not: damak zevklerimiz yakın oldugu için mutluyum :)

sevgilerle avara huuu :))))

Adsız dedi ki...

Çok harika görünüyor. Hindistan bana hep görülmesi gereken bir yer gelir. Bunu da denemem lazım. Ellerinize sağlık, sevgiler.

Adsız dedi ki...

BAYAN PEÇETE EVET KARŞILAŞTIK
BİLİNMEYEN SOKAĞIN BİLİNMEYEN TÜNELİNDE SEN BANA SIKICA SARILDIN SONRA
SONRA SEN KANAT TAKTIN BENDE HAYAL KURMAYA DEVAM ETTİM
BAHÇELERİMİZDE GÜNEBAKANLAR AÇARDI
ETKİSİ ALTINDA KALDIĞIMIZ İNSANLAR VARDI
YALNIZDIK
SANALDIK
SEN BAŞKAYDIN
ONLAR BAŞKAYDI
BANA HÜZÜNLÜSÜN DEMİŞTİN BİRGÜN

SONRA BENDE NEŞELİ OLMAYA KARAR VERDİM...
YANİ KARŞILAŞ(MIŞ)TIK VE
İYİKİ KARŞILAŞTIK

KARŞILAŞTIK MI DİYE SORUNA CEVABEN


:)

Bir Dilim Düş dedi ki...

:)))) Nefis yazıyı da çok keyifle okudum :)))

Sevgiler,
Evren

lezzetlilerim dedi ki...

Sevgili arkadaşlar Alperen'e dualarınız için çok teşekkür ederiz. Şimdide O'nun için yukarıdaki sanatçılarımızın katılacağı bir konser tertip ediliyor. Bu arada hiç bir ücret almadan gelecek olan bu sanatçı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Allah onlardanda razı olsun. Konser Ümraniye Haldun Alagaş Spor Tesisleri'de
Eğer bu şekildede yardımda bulunmak isteyenler olursa bana buradan veya email adresimden ulaşabilirler.

Biletler: 25tl. - 50tl. -75tl. ve 100tl. olarak düzenlenmiş. Arzuya göre tercih edilebilir. Bütün çabalarımız yavrumuzun kurtulması için. Allah inşaallah onu bizlere bağışlıyacak. O'nunla birlikte tüm hastalarıda sevenlerine bağışlaması için duacıyız. Şimdiden teşekkür ederiz.

'sevgiler'

umudunmaceraları dedi ki...

bu tarifinizi denedim ama sütü 20 dk fazla pişirsemde koyulaştıramadım.Pirinç ununu fazlalaştırdım puding kıvamında oldu.Köri ve tarçını serpip yedim.Tadı güzeldi ama draje şeklinde olmasını isterdim.