31 Mart 2009 Salı

Espressolu Susamlı Gofret... (Sesame Wafers With Espresso...)

Bir yandan İncesaz dinlerken, sözlerde kaldım, durdum.
"Mazi kalbimde yaradır,
...
geçti ardından uzun yıllar,
o kadın da unuttu beni..."
Elimdekine baktım. Çok emektardır kendileri. Bir taraftan çırparken, sanki bu tangoyu seslendiriyor gibi geldi veya artık bende ne duyduğum konusunda ciddi problemler var. Ha şimdi çırptı, çırpacak dedirten türde bir hıza sahip, iki kollu minik bir arkadaş. Çok zaman beni rezil etmiştir ama nedense ayrılmamak konusunda ciddi bir inatlaşma halindeyiz. Üstüne kuma gelir gibi, boyundan büyük bir adet yarı profesyonel mikser bile gelmiş olsa dahi sesini çıkarmadan, kenarda bekledi. Fazla yer tutmadığını ve temizlenmesinin pratik olduğunu bilerek. Gün olur, devran döner misali... Devran döndü, gün oldu;
Kendime not: Garip bir yazı girişi oldu...

minim



Favorimiz susam. Özellikle simit üzerinden düşen tanelerin, hafif ıslatılmış parmak yardımı ile toplanarak yenmesi başına sık sık gelen bir durum. Kendisinden hazırlanan gofret tarzında şekerleme de ise amaç, tane toplamaktan ziyade onları toplu halde yeme durumu. Buyrun aktiviteye;

Espressolu Susamlı Gofret (Sesame Wafers With Espresso):
50 adet
Hazırlanma Süresi: 20dk
Pişme Süresi: 15dk
Servis Süresi: 1 saat
Saklama Süresi: 15 gün
Gerekli Malzemeler:
  • 1/2 cup / 1/2 su bardağı susam
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 cup / 1 su bardağı kahverengi toz şeker
  • 3 tablespoon / 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı espresso
  • 1 çimdik tuz

sesame1

Kendisinde biraz "Tuile" havası gördüğüm inceliğe sahip, espressolu ve susamlı gofretlerin yapılışı gayet pratik;

  1. Fırın 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Fırın tepsisine çift kat yağlı kağıt serildikten sonra susamlar kavrulmak üzere sıcak fırına verilir. Hafif kahverengi oluncaya kadar, arada bir karıştırarak yaklaşık 15 dakika fırında bırakılır. Rengi dönen susamlar fırından tel ızgara üzerine alınır ve soğuması için beklenir.
  2. Mikser kabının içine susam dışındaki bütün malzemeler konur ve mikser ile yaklaşık 5 dakika tam karışım sağlanana kadar çırpılır. Bu karışımın içine soğumuş ve kavrulmuş olan susam konur. 10 saniye kadar daha karıştırıldıktan sonra yarım tatlı kaşığı ölçüsüyle, yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2 cm ara ile yerleştirilir. Hazırlanan tepsi fırına verilir ve 15 dakika veya üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar pişirilir. Süre sonunda fırından çıkarılır ve tepsiden alınmadan şekillendirme aşamasına geçilir.

    sesame3 sesame2

  1. Ne kadar düzgün konmaya çalışsada bu gofretler, fırında pişerken zincirlerini kırıp, "Ey özgürlük!" şeklinde, alıp başını gidiyorlar. Modern sanat şeklinde görebileceğiniz bu gofretleri eğer daha standart kalıplara sokmak isterseniz; uygulamayı yapmanın doğru zamanı , bu aşamadır. Daha sıcaklığını koruyan gofretleri kurabiye kalıpları ile kesmek mümkün. Ve hatta hala sıcaklığını korurken, farklı şekiller vermek de mümkün. Tuile gibi çabuk soğuyup, kıtırlaştığı için şekil vermek konusunda hızlı davranmak gerekiyor. Biraz el yanmasına hazırlıklı olun.


sesame5 sesame4

Artık ilkbahar geldiğine göre "Yaz gelsin..." sayıklamalarına başlayabilirim. Fonda hala "Mazi kalbimde bir yaradır," çalıyor...

Sevgiler ve saygılar,

16 yorum:

Seda dedi ki...

kesinlikle denemem gereken bir tariffffff..ellerine kollarına sağlıkkk...

not:sıkı takip..takdir ve alkış...

pasta evim dedi ki...

YAAAAA AYŞEMCİĞİM YA.SABAH SABAH BU SAATTE GENE SOKUCAN MUTFAĞA.HARİKA GÖRÜNÜYORLAR.TAM BENİM SEHPANIN ÜZERİNE LAYIK. ÇEREZLERİN YANINDA YERLERİNİ ALSINLAR BARİ KIZLAR OKULDAN GELENE KADAR. KÜÇÜK KEKLERİN TARİFİ İÇİN GERÇEKTEN TEŞEKKÜRLER. TAM ÇİKOLATA BOMBASI OLDULAR.HEMEN YAYINLADIM SİTE DE. İNŞALLAH BEĞENİRSİN.

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Peçetem,
Antep'in kahkesinin havası var kendilerinde. Tadında da benzerlik var mı?
Kesmiş olduğun kalıp gibi altı üstü açık küçük kalıplara dökerek pişirsek kenarlara da yapışma ihtimali var mıdır, yoksa yağlamak mı lazım onları da?
Çayın yanına pratik ve leziz bir çeşit.
Ellerine sağlık.

PAPATYA SOFRASI dedi ki...

Merhaba..

Tam çayın yanına yakışan, atıştırmalık olmuş bunlar..Susama bayılırım zaten..

Ellerinize sağlık..
Misafirperverliğiniz çok iyi, blog düzeni çok güzel..
Benim puanım 10:):)))

Unknown dedi ki...

tablespoon NE DEMEK NEFİS GÖZÜKÜYOR AMA MALZEMELERİ NİNE BİR TANIYABİLSE

pecete dedi ki...

Seda; teşekkür,teşekkür ve tekrar teşekkür.

Pasta evim; kızları ciddi anlamda merak ediyorum. TAd uzmanları ile tanışmak lazım. Ellerinize sağlık. Afiyet, bal ve şeker olsun. Yazdan önce iyi bir durum değil ama yapacak birşey yok. Sevgilerimle...

Işıl Hanım; bir anda şok oldum. Antakya Kahkesinin orjinalin açıkcası bilene çok az rastladım. Beni şaşırtmanızı seviyorum. Üzgünüm ama pek alakaları yok. Olmasını çok istemenin de önüne geçemiyorum. Ne yapsak da bulsak ve yesek??? Kalıp olayına gelince yalamak iyi bir çözüm ama içine konacak ölçüyü iyi ayarlamak gerekiyor. Hamur kaıp içinde yüksek kaldığı takdirde sanırım kıtırlık özelliğini kaybedecek. Bir gün karşılıklı çay içmek dileği ile sevgilerimle...

Papatya sofrası; güzel ve nazik yorumunuz için teşekkür ederim. Umarim bu notu hiç kaybetmem... Sevgilerimle...

Nine; oyuncaklarınız kadar keyifli bir yorum. Teşekkür ederim. Sevgilerimle

Oytun dedi ki...

Elizabeth Wolf Cohen'i görünce -aaa benim teyzelerden biri- diyiverdim, severim kendilerini:)O iki kollu eski arkadaş'ın tek kolu kalmış gazi hali var bende de:) Tek kolla tüm gücüyle çırpmaya gayretleniyor:)Senin iki kollunun ve modern sanatın susamlı halini almış görüntülerin olduğu fotoğraflarına bayıldım, yine uzun cümleler..:)
Sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

Daha önce tahinli-susamlı bir karışım denemiştim ama espressolunun tadını feci halde merak ettim.

Yapılacaklar listesi son hız çoğalıyor,çevre yakınları yazın yaklaşması ve oluşan balkonlar nedeniyle -kızım sen yap ye de bize acı beee diye yakınmalarla çalkalanıyor.

Reçeteler kışkırtıcı ben ne yapayım.

Gene tadından yenmez gözüküyolar.

Teşekkürler
irem

Unknown dedi ki...

Canımmm ellerine sağlıkkk harika gö
rünüyor misss gibi susam koktu sım
sıcak sevgiler...

zarpandit dedi ki...

hımmm du bakim aklıma bir fikir geldi :) kopatların içine döküp pişirmek :)

son dakka: sanırım yorumları okumayı unutmusum o fikir benden önce gelmiş bile üstattaan :)

egeli dedi ki...

VAYYY PEK Bİ AFİLLİ DURUYORLAR BACIM ,ELLERİNE SAĞLIK...

Unknown dedi ki...

Ellerine saglık hemen tükettik çok lezettli dedik fakat ısrarla mavi kapaklı tuzluya gectik ve acaba tuzlu olarak sırada ne var dedik:)

çalışan ekmek sever bir ekip :)
öptuk

Sevde.B dedi ki...

Merhabalar tairfiniz çok hoşuma gitti yapmayı dsa düşünüyorum ama espressod derken bildiğimiz exspresso kahvemi yoksa kahvenin ta kendisimi..
Yardımcı olabilirseniz sevinnirim :)
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Sevgili Ayşemcigim,

Uzun bir süredir blogunun takipçisiyim, fotoğraflarını çok beğeniyorum, senin de Bir Porsiyon Öykü'yü beğenmene çok sevindim,

Sevgilerimle,

Zehra Gürgen dedi ki...

Bende görür görmez tuile gibi dedim. Çok lezzetli olduğundan eminim.Tuille denemelerime birde susamlısı eklendi o zaman...

ellerinize sağlık, her zamanki gibi gerek anlatım gerek fotoğraflar gerekse tarif mükemmel.

sevgiler

boncuk mutfakta dedi ki...

Elinize sağlık tarifleriniz çok güzel,çok değişik.
Benim yaptığım birkaç pastaya bakabilir misiniz? yorumlarınız benim için önemli SEVGİLER