14 Mart 2009 Cumartesi

Karamel Kaplı Tarçınlı Rulo... (Cinnamon Buns with Caramel Glaze)

Yaklaşık 5 gündür bilgisayar ile anlaşmaya çalışıyorum. İlkbahar etkisinde, alçak basınç ile karşılaşmış durumda ikimizde biraz şaşırdık. En sonunda o kendini servise bıraktırmaya karar verdi. Ben de kısa bir mola alır gibi yaptım.
...
Aslında daha cesur yazmak istiyorum içimden geçenleri. Göstereceğim cesaretin nasıl bir karşılık alacağı ise meçul bir durum. Adı üstünde internette günlük tutuyoruz. Kişiselliğin toplumla paylaşılma noktası. Biraz "Biri Bizi Gözetliyor." durumu yaşanıyor. Sadece bir kez " E, bunu da yazmasaydın..." dedi kendileri. Sadece baktım ona. İçimden "Site benim, istediğimi yazarım." demek geçti ama sadece bir nefes aldım. Kapalı bir defterde değil ki yazdıklarım. Farkettim ki, kendime ait gördüğüm aslında bana ait değil. Ya yazıp, onla papaz olacağım ya yazmayıp kendimden bir adım geride durup yine kendime bakacağım.
5 gündür derdim bu. İstediğimi yazabilmenin güzelliğini, tedirgin olmadan yaşamak. "Kim ne der?" şeklinde üstüme giydiğimi, çıkarıp atma cesaretine sahip olmak.
Mümkün müdür? Bu cesareti hak olarak görebilir miyim? Kendime soruyorum.
...
Bu ilkbahar işi hiç iyi olmadı...

pencil

Tarçınlı rulo; "Cinnamon Rolls, Cinnamon Buns, Cinnamon Swirls" isimleri hep aynı kapıyı çalıyor. Yaparken zevk aldığım nokta, pişme sırasında fırından çıkan tarçın kokusu. Mayalı hamurun üstüne sürülen ve rulo yaptığınızda içinde yer alan karışım ile ilgili reçeteyi hazırlarken, sahip olduğunuz özgürlüğün haddi hesabı yok. Kuzey Amerika ve Avrupa çıkışlı. "Donut" ailesinin bir üyesi. Genellikle 5cm ile 10cm arasındaki ölçülerde hazırlanıyor. Küçük veya büyük farketmiyor; kendileri kalorili ve lezzetli...

Tarçınlı Rulo (Cinnamon Buns):
"The Bread Baker's Apprentice: Mastering the Art of Extraordinary Bread " kitabından uyarlanmıştır.
8-12 adet
Hazırlanma Süresi: 20dk + 3,5 saat mayalanma süresi
Pişme Süresi: 20-30dk
Servis Süresi: 30dk


cinnamon2


Gerekli Malzemeler:
Hamur için:
  • 4 cup / 4 su bardağı un
  • 6 1/2 tablespoon / 6,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı tuz
  • 5 1/2 tablespoon / 90gr / 5,5 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 1 yumurta (Oda sıcaklığında)
  • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı limon suyu
  • 2 teaspoon / 2 çaykaşığı kuru maya
  • 1 cup + 2 tablespoon / 1 1/4 su bardağı süt veya 3 tablespoon + 1 cup / 3 yemek kaşığı süt tozu + 1 su bardağı su
İç harcı için:
  • 1/2 cup / 1/2 su bardağı tarçınlı toz şeker (6,5 yemek kaşığı + 1,5 yemek kaşığı tarçın)
İkinci mayalanma ve pişirme öncesi keserek hazırladığınız tarçınlı ruloları derin dondurucuda 2 gün boyunca saklayabilirsiniz. Boş zamanda hazırlanıp, gelecek ani ziyaretçiler hazırlık için...

  1. Şeker, tereyağ veya margarin ve tuzu, mikserin orta ayarında krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Eğer tarifi süt tozu ile hazırlıyorsanız, reçetede yer alan süt tozu miktarını (suyu ilave etmeden) bu aşamada kremaya ilave ediyorsunuz. Gerekli olan su ise un ekleme aşamasında kullanılacaktır.
  2. Diğer tarafta çatal ile hafif çırptığınız limon ve yumurtayı bu krema karışımına azar azar ilave ediyorsunuz.
  3. Un, maya ve süt en son aşamada olarak yumurtalı karışıma eklenir. Süt tozu ile hazırlanan hamurda ise süt yerine su ilavesi yapılacaktır. Eğer hamurunuz hafif yapışkan bir kıvamdaysa az miktarda un ilave etmekten çekinmeyin. Önemli olan hamurun toparlanabilir, esnek ve yapışmayan bir özellikte olması. Un veya su ayarı ile bunu yakalamak gerekiyor.
  4. İçi hafif olarak yağlanmış bir kabın içine alınarak, yaklaşık 2 saat mayalanmak üzere ağzı kapalı, ışık almayan ve sıcak bir yerde bırakılır. Kaloriferin üzeri bu iş için biçilmiş kaftan. Süre sonunda hazırladığınız hamur, ölçünün 2 katına çıkmış olacaktır.
  5. Hafif unlanmış tezgah üzerinde açılan hamurun ölçüsü, ruloların büyüklüğüne göre değişiyor. Büyük rulolar için (8-12 adet) 30*36cm, küçük rulolar için (12-16 adet) 45*22 cm genişilğine sahip olması yeterli olacaktır. Açılan hamur üzerine tarçınlı şeker eşit oranda serpilir ve geniş ucundan başlayarak sarılır. Hazırlanan rulo yaklaşık 3cm aralıklarla, keskin bir bıçakla kesilir. Eğer bıçak hamurunuza yapışıyorsa üzerini biraz yağlayın. O zaman formu bozmadan rahatlıkla kesebilirsiniz. Hazırladığınız dilimleri kestiğiniz yüzey üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye, aralarında 2cm'lik mesafe kalacak şekilde dizilir ve yaklaşık 1,5 saatlik ikinci mayalanmaya alınır.

    cinnamon cinnamon1

  6. Şimdi burda olayı biraz daha karıştıralım derim. Yukarda hazırlığını yaptığımız ruloların yerken biraz daha sakızımsı olmasını istiyorsanız aşağıdaki glaze tarifini hazırlamak gerekiyor. Bu tarifi hazırladıktan sonra aylarca buzdolabında saklayabilirsiniz. Aramızda kalsın, aynı glaze tarifini herhangi pişen bir kekin üzerine uygulayıp, tekrar 10 dakika fırına verdiğinizde çıkan sonucun yarattığı tepkiye hazırlıklı olun derim...

    Tarçınlı Karamel Glaze harcı:
    • 1/4 cup / 1/4 su bardağı toz şeker
    • 1/4 cup / 1/4 su bardağı kahverengi toz şeker
    • 1/4 cup / 125gr / 1/4 su bardağı tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
    • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı tuz
    • 1/4 cup / 1/4 su bardağı glikoz
    • 1 teaspoon / 1 çay kaşığı vanilya özü
    • Kuru üzüm, ceviz, tarçın, zencefil (Opsiyonel)
      Şekerler, tuz ve tereyağ veya margarin mikserin en üst seviyesinde 2 dakika kadar çırpılır. İçine glikoz, vanilya özü ve opsiyonel olan baharat ve kuru yemişler ilave edildikten sonra 5 dakika kadar daha çırpılır. Süre sonunda glaze kullanılmaya hazırdır.
  7. Fırın tepsisine ikinci mayalanma için hazırlanan dilimleri eğer glaze ile pişirecekseniz , hazırladığınız karışımı üzerine sürüp mayalanma işlemi başlatıyorsunuz. Eğer sade olarak pişirecekseniz zaten tepsiye aldığınız zaman süre başlamış oluyor.
  8. Süre sonunda hazırlanan rulo dilimleri mayalanma neticesi biraz daha büyümüş olacaktır. 180 derece fanlı olarak ön ısıtma yapılmış fırında 20-30 dakika arası pişirilir. Sade olarak pişiriyorsanız fırının ortasına, glaze ile pişiriyorsanız fırının alt katına tepsileri yerleştiriyorsunuz. Glazeli rulolarının pişme süresi ise tepsi alt katta olduğu için 30-40 dakikayı bulacaktır. Her iki şekilde de üzeri kızardığında (hafif kahverengi) pişmiş demektir. Fırından alınır ve soğuması için tel ızgaraya aktarılır. Glazeli olan tarçın rulolarında bu aktarmayı yaparken dikkar edin. Üzerindeki sos karamelize olduğu için sıcaktır. Eliniz yanabilir. Yaklaşık 30 dakika sonra servise hazır hale gelecektir.
cinnamon4 tag

Ben şeker ile kafayı bozduğum için oyumu glaze ile kaplanmış olandan yana kullandım. Yanına koyusundan bir kahve aldım, şekersiz... "Karşılaştık mı?" yazısına baktım. Çok soru var ama çok soru... Cevaplayacak birisini arıyorum kendimden başka. Bu hafta başka yazı veya tarif gelmez benden. Cumartesi günü gittiğim yerden birşeylerle dönerim herhalde. Hafta başı toparlar ve yayınlarım getirdiklerimi.
Kendimize sorulacak soruların olmadığı bir haftasonu olması dileği ile...

Sevgiler ve saygılar,

17 yorum:

zarpandit dedi ki...

yakın zamana kadar bloga sadece yazıyordum..bişi bilmeden oylesine..maksat yazmaktı herseyi paylasmak!zamanla amac ne ki diye sorunca karanlık ve bos bir soru işareti asılı kaldı tamda kafamın ustunde..dusundum tasındım karar verdim..hedef ne ? amac ne? ne diye daldan dala bişiler yazzıyorum yapıyorum ?
ve sonunda kararı verdim..o da cok olmadı maksimum bir kaç ay..ama kıvrandıgımdaki hali bilirim :)

bu arada sen havalara bakma acacaklar..ondan seni dürtüyor huzursuz ediyorlar..kabahati at onlara sonrada biraz batuyu gıdıkla onun gülümsemesi iyi gelir eminim :)))

ps: belkide blog değil derdin,evin hayatın vs herneyse..ama sonunda buluyorsun cevapları ben onu demek istedim :)
bu arada cokta kastıgına değmiyormus bilesin..her konuda hemde!

çıkış kapısını erkenden bulman dileğimle..
sevgiler aradıgını bulan kız :)

Ebru Vatansever dedi ki...

Sizi cok iyi anliyorum, bazen benim icimden cok seyler yazmak geliyor ama dediginiz gibi bir geri adim atiyorum ve yazmama kararini veriyorum. Cesur ve ozgurce yazilarimi gunlugume istedigim gibi dokturuyorum. O gunlukte olamazsa ne yaparim bilmem :o)

Cinnimon bun recipeniz super gorunuyor. Resmini gordukten sonra canim cekti...

zarpandit dedi ki...

yazmayı unuttum XL not: her neyse yazmak istediğin yaz..kısıtlama kendini..bu ülkede en özgür oldugum yer (okul olması gerekirdi ama değil) blogum sanırım :)) yorumuda yönetiyorsun nasılsa..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ya çok ilginç ama beni de bazen görünmez bir şey durduruyor bazen,haaa onu yazma hemen sil diyor.aman o okur şöyle anlar,bu okur bunu der diye bazen alakasız şeyler söylüyorum.ama kime ne işte,boşşverrr deyip geçip gitmeli.beğenmeyen okumasın,alınan alınsın.keşke bir de uygulayabilsek.sıkma canını,dök içini.
iyi haftasonları

Adsız dedi ki...

Anlaşılan gri bulutlar bu aralar çok ısrarlı kalmaya, inatla güneşin bize ulaşmasını engelliyor gibi geliyor bana.

Ama ben her hafta başı senin renkli sayfanla bana (bizlere)ulaştırdığın ışığa, ekrandan taşan enerjine o kadar alıştım ki heyecanla açıyorum ekranı.

Ama ben kaleminin boğazında düğümlenmesi işine çok üzüldüm. Gelgitler yaratmasına daha da çok…

Sevenlerine ulaştığın bu sayfalarda seni ziyaret eden herkesin seni içten, katışıksız, art niyetsiz izlediğini, örnek aldığını, ağzından çıkan bir söze baktığını, hayran olduğunu taa buradan hissediyorum. O yüzden ‘Biri Bizi Gözetliyor’ durumuna pek de katılmıyorum yaaa.

Ama bazen hayatımıza yapılan küçük müdahaleler kendilerince haklı olduklarını sansalar da can sıkıcı olabiliyor. EEE burada biz kadınlar nedense hep derinnnnnnnndennn bir nefesle gardımızı alıp karşılık vermek zorunda oluyoruz.

Ben inanıyorum ki gelecek haftaya kalmadan gitmesini çok istediğimiz gri bulutların eteğinin ucuna senin bu iç sıkıntını da takalım, güneşli bir haftayı beraber kucaklayalım…

Sorular varsa mutlaka cevabı da olduğuna inanıyorum.

Ne zaman istersen koyu kahveyle…


“Evren bolluk içinde”…



irem

lezzetlilerim dedi ki...

lezzetlilerim dedi ki...
Sevgili arkadaşlar Alperen'e dualarınız için çok teşekkür ederiz. Şimdide O'nun için yukarıdaki sanatçılarımızın katılacağı bir konser tertip ediliyor. Bu arada hiç bir ücret almadan gelecek olan bu sanatçı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Allah onlardanda razı olsun. Konser Ümraniye Haldun Alagaş Spor Tesisleri'de
Eğer bu şekildede yardımda bulunmak isteyenler olursa bana buradan veya email adresimden ulaşabilirler.

Biletler: 25tl. - 50tl. -75tl. ve 100tl. olarak düzenlenmiş. Arzuya göre tercih edilebilir. Bütün çabalarımız yavrumuzun kurtulması için. Allah inşaallah onu bizlere bağışlıyacak. O'nunla birlikte tüm hastalarıda sevenlerine bağışlaması için duacıyız. Şimdiden teşekkür ederiz.

'sevgiler'

ufukmutfakta dedi ki...

Ayşem'ciğim sen cesaret demişsin bense buna özgürlük diyorum. Yazma ve ifade özgürlüğü. Yaşasın özgürlük.....:))

Çakıl' Mom! dedi ki...

ayşem'im, şehr-i istanbul virüsüne yakalanmışsın, bu yağmurlar önce güzel bir venedik havası ve romantizmine saldı hepimizi, sonra giri sisli puslu londra sendromuna döndü. Şimdi şehrin grilikleri hepimizin peşinde, teslim olmayalım derim :)
aklından geçeni yaz derim ben ama ne kadar uygulanabilir bilemem, ben de tam "ben gibi" yazamam mesela, sıkı siyaset yapamazsın, fazla bunalım yazsan depresif olursun, coşsan duyarsız. o anını yazsan biri diğerini yazsan bir diğeri alınabilir, insanlar bunun için web günlüklerinde kimliklerini gizliyorlar belki de. ama bence o en kötüsü işin, kim olduğunu söylemeyen blog yazarlığı sanallığın son noktası gibi.
uzun lafın kestirmesi, sen git havalan biraz arkadaşım, baharla beraber kıpır kıpır dönersin.

Adsız dedi ki...

merhabalar ben sema konuyla ilgisi yok ama geçen hafta oktay usta nın programında yaptığınız kurabiyeden hemn ertesi gün bizde dendik harika oldu teşekkürler

Adsız dedi ki...

'beni bu güzel havalar mahvetti' gibi olmuş:)

lavantin dedi ki...

içimizdeki sansür,benim blog hikayemde aynı solukta birilerini bulabilmek ve birşeyleri paylaşabilmekti amac.İçimde olanları açmak,anlatmak. aklıma hep Elif Şafak ve SİYAH SÜT gelir nedense,içimizi açmak aslında kendimizle ilgili,biz içimizdeki sansürü kaldıramazsak nasıl ifade edebiliriz kendimizi .Zaman zaman bende seninle aynı duygulara kapılıyorum.Ama benim blog yolculuğum o kadar başında ki...kişisel bloglarımdan birinde içimdeki beni açmak için caba sarfetiyorum.O arada kendimi ifade etmeye çalışıyorum.Rüzgara karşı delicesine hiç haykırdınızmı .Fırtınanın alıp başını gittiği bir gün ,boğazın serin ve soğuk sularına karşı bunu bir deneyin,nasıl bir tazelenme ve yeniden doğuş hissedeceksiniz,ben bununla özdeş görüyorum içimizdeki beni dışarı çıkarmayı.
bu arada sevgili arkadaşım tarifleri tek tek inceliyorum,23 ünde yurt dışından gelecek kız kardeşime -kendi capında bir yemek sevdalısı-senin tariflerinden biriyle süpriz yapıcam.Hafta sonun huzur ve gülümsemeyle geçsin

Bir Dilim Düş dedi ki...

Canım benim sonuçta bu sayfa senin ve istediğini yazar istediğini yazmazsın, önemli olan sensin ve bunun adı da cesaret değil bence özgürlüktür. Beğenmeyen gelmesin ve okumasın!!!

Sevgiler,
Evren

Adsız dedi ki...

anneeee!
ben birazcık azcık ısırdım...

bebi
(resim çekiminden hemen önce)

Tuğba Agaci dedi ki...

Bence kimsenin ne dediğini düşünmeden yazabiliriz içimizdekileri.Birisi üstüne alınıp da "aaa sen bana mı yazdın,aşkolsun" derse "yooo ne alakası var cicim" diyip işin içinden çıkabiliriz :) Kimse ispatlayamaz "ona" yazdığımızı.

Bu tarçınlı rulolar süper.Dominos Pizza'da satılan "cinnastix"e benziyor..Eline sağlık!

Adsız dedi ki...

hiç yabancı olmadığım bir konu onlarca yayınlamadığım postum var benimmm hadi ben benim çekingenim
ya seen

üstelik bayan peçete sendemiii diyesiim geldiii şimdii

lütfen yaz ve dök içini sonra bizde senden güç alalım

bence kendime ve
yeni mekana pislik atıyordum bu com lu alem beni gerdi diyordum ^^yazamıyorum ^^diyordum oysa içimden şelaleler gibi cümlelerer taşarkenn ^

neden ^^yazdıklamrımı yayınlamaya cesaretim yok^^ anlamıyordum bana has tuhaf bir şey sanıyordum aslında sevindim yalnız değilmişim
ama sen buna bir açıklık getirir üstüne bir çözüm bulur belkii :)yeni şifreli yazı stili geliştirir

hep beraber havamızı buldurursun
şifreli şifresiz en sona kadar takipteyim gittiğin yere kadaar
canın nekadarını anlatmak isterse okadarıylada yetinmeye hazır ve nazıır yanındayım
:)

geçen gün kuzeyin sayfasında gezdim saatlerce ay şahane bir duygu geçmişi eline almak fotoğrafların altına yazdığım o seçili cümleleri okumak ruhuma süper geldiii
ben bukadar sevdiğim bir şeye neden son verdim dediim... orda nekadar özgürce yazıyormuşum diye düşündüm
şimdi neden yazamıyorum dedim cevap bulamadımm
oo çok uzattım pardoon

Adsız dedi ki...

Looks absolutely delicious! A great coffee pairing! Mmm.

Unknown dedi ki...

Resimler çok güzel görünüyor :) Dayanamadım ve hemen yaptım- şimdi mayalanıyor... Ben üzerine yumurta sarısı ve ceviz-üzüm ekleyeceğim, umarım güzel olur... Sonuç sonra yazarım :)
Teşekkürler