23 Mart 2009 Pazartesi

Zencefilli ve Tarçınlı Fındıklı Draje... (Caramelized Hazelnut)

Daha Ozon tabakası şeffaflaşıp ve hatta delinip, dışa açılma polikitası gütmeden önce, yazın deliler gibi güneşin altında yatardım. Sarışınlık var ya; bronzlaşıp kendimi beğeneceğim. Gençlik işte. Akıl başta değil. Annemle kendimizce acayip formüller geliştirip, güneş kremleri yapıyorduk. Havuç, zeytinyağı gibi... İçlerinde benim sevdiğim kakao yağı idi. Tadının acı olduğunu "Aaaa, çikolatanın içinde olan şey..." şeklinde çığlıklar atarak ağzıma attığımda anladım. Kokusu bu kadar güzel olup da tadının acı olması beynimdeki gri hücreleri zorlayan bir durum. Annemle küçük krem kaplarına koyup, deniz kenarına giderdik. Havlular serilir, krem kapları açığa çıkarılır ve güneşin altında erimesi için beklenirdi. Eridiğinde Kırkpınar güreşçileri gibi sürünürdük. Bizden etrafa buram buram yayılan kokuyu anlatma ihtiyacı hiç hissetmiyorum. Tek kelime ile nefaset; açıklaması nefis olma durumu.Bu durum çok süremeden kendini, 35 koruma faktörlü, mümkünse şemsiye altı ve hatta rica edeceğim sabah ve akşam kör saatlerde denize gidelim haline bıraktı. İtiraf ediyorum terk ettim kendilerini. Sonra bir gün karşıma aniden, sebepsiz bir şekilde çıktı. Evde mutlaka olması lazımmış gibi alıverdim.
Evet, lazımmış... Nerede mi? Fındıklı Drajelerin reçetesinde;

cacao oil



Sitesinden aldığım tarifte tarçın ve zencefil ile ilgili hiçbir şey yok. Ufak bir kaşıntı hissettiğim için birer çay kaşığı ilave ettim. Hatta gelecek sefere biraz daha fazla koymayı planların arasına dahil ettim;

Zencefilli ve Tarçınlı Fındıklı Draje (Caramelized Hazelnut):
"Bonbini" sitesinden uyarlanmıştır.
180gr fındık için
Hazırlanma Süresi: 5 dk
Pişme Süresi: 10 dk
Servis Süresi: 45 dakika

Gerekli Malzemeler:
  • 180gr fındık
  • 100gr toz şeker / 3/4 su bardağı
  • 40gr su / 1/4 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 8gr / 2 yemek kaşığı kakao yağı (Eritilmiş)
  • 100gr bitter kuvertür çikolata
  • 50gr / 1/2 su bardağı kakao
Yapımı çok basit ve saklama ömrü çok uzun. Tek başına yenebileceği gibi, hazırlayacağınız pastaların ara katlarına bile koyabilirsiniz. Demem o ki; yapın, bir köşede dursun... Acil durum hali için;

hazelnut

  1. Toz şeker ve su kısık ateşte, şeker eriyince kadar karıştırılarak pişirilir. Şeker eridikten sonra karıştırma işlemine son verilir ve kaynamaya bırakılır.
  2. İlk kaynama balonlarını gördükten 5 dakika sonra veya şeker termometresi ile ölçüyorsanız, 115C'ye ulaştığında, fındıklar içine atın ve her tarafları şekerli şurup oluncaya kadar karıştırmaya devam edin. Çok kısa bir süre sonra fındıkların etrafındaki şurup, kristalleşecek ve fındıklar nohut görüntüsünü alacaktır. Bu görüntüyü meydana geldiğinde fındıklar, ocak üzerinden alınır ve tezgaha konur.
  3. Eritilmiş kakao yağının içine tarçın ve zencefil ilave edilerek, iyice karıştırılır. Fazla bekletmeden fındıkların olduğu kabın içine boşaltılır ve tekrar bütün fındıkların üzerini kaplayacak şekilde karıştırılır. Kullandığınız kakao yağı oldukça azdır. Fındıklara yetmediğini düşünüpte biraz daha eklemeye yapmayın. Kullanılan miktar sadece fındıkların üzerinde gözle görülmeyen bir katman oluşturmak içindir.
  4. Fındıkların olduğu kabın altına ince toz şeker kristalleri kalmış olabilir. Bunlardan kurtulmak için kabın içindekileri bir makarna süzgecinin içine dökün ve sallayın. Bütün ufak tefek kalıntılardan kurtulacaksınız. Elek ile sallamak, fındıkların yüzeyindeki karışıma zarar verdiği için iyi bir yöntem olmayacaktır.

    hazelnut 029 hazelnut 037

  5. Ufak parçalar halinde doğradığınız çikolatayı erittikten sonra, fındıkları bu eriğin içine boşaltıyorsunuz. İşin en zahmetli yanı burası. Çünkü çikolata soğuyana kadar karıştırmak durumundasınız, yoksa fındıklar birbirine yapışıyor. Bu işlemden yani sürekli karıştırma işleminden pek haz almadığım için arada bir karıştırarak kendime göre adapte ettim. Belki üzerinde daha az çikolata kaldı ama ben kolumu kurtardım.
  6. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra soğumuş çikolata kaplı fındıklar, yağlı kağıt üzerine, birbirlerine temas etmeyecek şekilde dağıtılır. Üzerine kakao serpilir ve kağıt iyi yana doğru hafifçe hareket ettirilir. Bu şekilde hazırlanan çikolatalı fındıkların her tarafı kakao ile kaplanmış olacaktır. Servise hazırdır.


cacao shower 2

Biliyorum, cuma gününü atladım. Ama hayırlı ve geçerli sebeplerim vardı. Aradaki farkı bu hafta kapatmak niyetindeyim. Muzlu şekerleme, değişik bir teknikle süslenmiş cupcake tarifi ve tuzlu olarak değişik bir alternatif; cips ve yanında 2 çeşit sosuyla.Liste fena değil... Olur mu? Olur. Sizin ve bizim ellerimizden hiçbir şey kurtulamaz...

Güzel geçecek bir hafta olması dileği ile...
Sevgiler ve saygılar,

9 yorum:

evli ve cocuklu dedi ki...

Harika görünüyorlar.Ellerinize sağlık.Çocuklarım için muhakkak yapacağım.Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Harika olmuşlar canım ilk fırsatta deniycem.Sanırım süt karemeli kadar yormaz yapması:))Mutlu hafta
lar sevgiler...

Betül KAVAL dedi ki...

yine harika şeyler yapmışsın. ellerine sağlık canım.

evde bol miktarda fındık var kabuklarını kıracak bir gönüllü bulabilirsem eğer yapıcam:)

olur dimi illaki kavrulmuş fındıkmı oolmalı..

sevgiler

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK.
SEVGİLERİMLE,

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

canım harika olmuş.bir tanecik kapıverdim.ellerine sağlık.
güzel bir hafta geçirmen dileğiyle sevgilerimi bırakıyorum.

zarpandit dedi ki...

ya ben bloga ugrayınca niye gerisin geri kendi bloguma bakamıyorum? soru işaretim en buyugunden.. :(

zarpandit dedi ki...

demeyi unuttum kakao yagı bendede özellikle güneş altında bir tutkudur :)bronzlasıtırıyormu dersen bilemiyorum sorun su ki beyaz tenliyim kızarıp ıstakaoz oluyorum kakao yagıda pek işlemiyor bu durumda:))

Adsız dedi ki...

Delicious and beautiful!!

hanimis dedi ki...

Ben yedim, pek sevdim.. İnsanın böyle hamarat arkadaşının olması ne şahane şey... Bir de daha sık görüşebilsek, hele bir de şu tuzluların olduğu günlere denk gelebilsem... Ekmeeeeek, krakeeeer, bilimum dipsoslar, salatalar, vs vs.. talebimiz var ekipçe..