2 Mart 2009 Pazartesi

Kötü Adam Ne Yer? Donut... (What is The Bad Man Eating? Doughnut...)

"Godfather" filmi, kötü adam filmlerindeki tek favorimdir. Aile ilişkileri, mafya, aşk, ihanet, herşeyin olduğu bir üçleme. Adamlar şapkalı, kıyafetler koyu. Ve yemek masalarında hep makarna. Tatlı olarak tercihlerini yakalayamadım. Arada bir dondurma yerken gördüm ama açıkcası bu durumun, kötü adamları pek tatmin etmediğini düşünmekteyim. Onlara biraz daha ağır birşeyler lazım. Yumuşak bir dokuya sahip, yağda kızartılmış, çikolata ile lezzetlendirilmiş birşeyler. Hani yediklerinde "İşte bize yakışan budur..." denebilecek türden.
Düşün, düşün, düşün...
Evet... Kötü adam kesinlikle Donut yer:


doughnut


Donut (Doughnut); yuvarlak, ortası delik bir hamur tatlı. Tarifin tam olarak nereden çıktığı konusunda kararsızlıklar var. Ana vatanı Amerika. 1803 yılında Paul R. Mullins tarafından yayınlanan ilk yemek kitabında Amerikan tatlıların içinde tarife rastlanmış. Havada kalan teorileri bir tarafa bırakırsak, kendileri 19.yy ortalarından itibaren boy göstermekte diyerek konuyu bağlamakta fayda var. Özellikle "Dunkin' Donuts" markası ile tüm dünyaya yayılan donat, aslında bakıldığında boyundan büyük bir lezzete sahip. Diğer taraftan kalorisini hesaplamaya dilim varmıyor. Mayalı bir hamur, yağda kızartılıyor. İçi dolgulu olarak da hazırlanabiliniyor ama mutlaka üzerinde farklı olarak tasarlanmış glaze, çikolata ve şekerler oluyor. Evde hazırlanan, "Dunkin' Donuts" markasına oranla biraz daha yağlı. Ama lezzet açısından kesinlikle onları sollar demek durumundayım. En azından ondaki adını koyamadığım, oldukça hafif düzeyde olan mekanik bir tad, evde hazırlanan da olmuyor. Yağda kızartmak istemediniz mi? Çözüm hemen elinizin altında; fırında pişirin. Hatta fırında pişirdiklerinizi minik ekmek şeklinde de düşünebilirsiniz. Farklı ölçülerde hazırlanmış başka bir donat tarifine Zeyneb'in sitesinden ulaşabilirsiniz.
Sevdim ben bu Donat işini, en az kötü adamı sevdiğim kadar:
Donat (Doughnut);
12 adet
Hazırlanma süresi: 15 dk + 1,5 saat dinlenme süresi
Pişme Süresi: Yağda kızartma: 2 dk.
Fırında pişirme: 12dk
Servis Süresi: 1 saat


doughnut4


Gerekli Malzelemeler:
  • 2 1/2 teaspoon / 2,5 çay kaşığı kuru maya
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 3 1/4 cup / 3,5 su bardağı un
  • 1 cup / 1 su bardağı süt
  • 57gr tereyağ veya margarin (Oda sıcaklığında)
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 tablespoon / 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 1/2 teaspoon / 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1/2 teaspoon / 1/2 çay kaşığı tarçın
  • Kızartmak için yağ
Donat'ın hazırlığında en önemli 2 nokta mayalanma işlemi ve eğer yağda kızartma yapıyorsanız, yağın sıcaklık derecesi. Mayalandırmada kulanılacak sıcak su ve yağ için termometre kullanılması tavsiye ediliyor. Ama kullanmaya itiraf etmek gerekirse üşendiğim için, bu tavsiyeyi hasıraltı ettim;
  1. İlk aşamaya mayalandırma ile başlıyoruz. Küçük parmağınızın dayanacağı sıcaklıkta olan sıcak suyun içine ölçmüş olduğunuz mayayı döküyorsunuz. Biraz karıştırdıktan sonra ağzını streçfilm ile kapatarak, sıcak bir yerde (Ben kaloriferin üstünde bu işlemi gerçekleştirdim.) yaklaşık 5 ila 10 dakika arasında köpükler oluşuncaya kadar bekletiyorsunuz. Eğer ki 10 dakika geçmesine rağmen bu köpüklenme oluşmadıysa yeniden mayalandırma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.


    dry2dry1


  2. Mayalanma işlemini beklerken diğer tarafta mikser ile çalışacaksanız, haznenin içine un, tuz, şeker, tarçın, süt, tereyağ veya margarin ve 3 yumurta sarısını hazırlıyorsunuz. Köpüklemiş mayayı da ekleyerek düşük seviyede hamur toparlanıncaya kadar karıştırıyorsunuz. Hamur toparlandıktan sonra hızı orta seviyeye getirerek 3 dakika kadar daha yoğurulmasını sağlıyorsunuz. Eğer el ile yoğurma yapacaksanız hamur sakız gibi bir kıvam alıncaya kadar bütün malzemeyi karıştırıyorsunuz.
  3. Mikser veya el ile hazırlanan hamur bir kabın içine alınır. Elinizi hafif unlayarak hamuru toparlayabilirsiniz. Bu şekilde hem hamurun yuvarlaklığını muhafaza edecek hem de elinize yapışmasını engelleyeceksiniz. Kabın ağzını streçfilm ile güzelce kapattıktan sonra gene sıcak bir köşede 1-1,5 saat kabarması için beklenecektir. Buzdolabında mayalandırma yapacaksanız bu süre 8-10 saat olacaktır.
  4. Kendi katının 2 katı halinde büyüyen hamuru, hafif un serpilmiş tezgahta, üzerini de hafif unlayarak açıyorsunuz. Çok ince açmaya çalışmayın. Minimum 1 cm'lik bir kalınlıkta olması, size dolgun bir donat yemenizi sağlayacaktır. İnce açıldığı ve kalıplandığı takdirde, pişirme sonucu içi boş ve kıtır halkalar olmakta, kısacası bu şekilde donatla ile pek alakaları olmamaktadır. 1 cm'lik açılan hamurdan hazırlanan halkaların pişme sırasında içinin hamur kalması gibi bir durum söz konusu olmadığı için bu ölçüye sadık kalmakta fayda var.
  5. Şimdi kalıp ile şekillendirme aşamasında ortalık bir karışacak. Neden mi? Dış yuvarlak için kullanacağımız ölçü sabit. Fakat içindeki deliği oluşturacak yuvarlak kalıp ölçüsü pişirme tekniğinize göre değişecek:
    Yağda pişirme: Yağda pişirme sırasında hamur sadece yukarı doğru genişliyor. Yanlara doğru kabarma olayı minimum düzeyde olacağı için delik genişliğinin küçülmeyeceğini hesaba katmalısınız.
    Fırında pişirme; Hazırlanan hamur halkaları her yöne doğru kabarmakta ve eğer orta delik küçük bir kalıpla biçimlendirildiyse pişerken kapanmaktadır. Her iki yöntemde benim kullandığım kalıp ölçüleri;

    doughnut5 doughnut6

    Kalıp ile kestikten sonra artan hamuru tekrar açmayın. Mayalı hamur, işlem gördüğü için tekrar açılıp kesilmesi kabarmasını engelleyecektir. Artan hamuru toparlayıp tekrar mayalandırmanız mümkün. 3. maddede belirtilen "Bekletme işlemini" tekrarlarsanız fazladan hamur halkaları elde edebilirsiniz.
  6. Hazırlanan ve kalıp ile kesilmiş hamur halkaları üzerlerine kuru bir mutfak bezi serilerek yaklaşık 30-40 dakika ikinci bir mayalandırmaya alınır. Süre bitmesine 10 dakika kala eğer fırında pişirme uygulanacaksa 180 derecede fanlı olarak ön ısıtma yapılır. Yağda pişirlecek ise üçte bir ölçüde yağ dolu tencere, kızdırılmak üzere kısık ateşte ocak üzerine alınır.
  7. İkinci mayalanması biten halkalar fırında 12 dakika, yağda ise her iki tarafı kızarana kadar pişirilir. Konacak yağ miktarı kızartacağınız halkaların ancak yarısına kadar gelmeli. Yoksa ortasındaki bant şeklindeki beyazlığı da pişirmiş olursunuz. İlk denemeyi yaptıktan sonra yağ seviyesini ayarlamanız rahat olacaktır. Her seferde 2 adetten fazla kızartmayın ve kızartma partilerinin arasında yağın tekrar ısınması için 3-4 dakika süre verin. Isı transferinden dolayı yağın sıcaklığı düşmektedir. Aynı ısı derecesini yakalamak için beklemek gerekmektedir. Pişen halkalar ızgaraya alınır ve üzerinin süslemesi için soğumaya bırakılır.

doughnut3


Süsleme için sadece pudra şekeri ve tarçın kullanılması seçeneğinin yanısıra olayı biraz daha neşeli hale getirmek için çikolatalı glaze hazırlanması yönünde bir adım atacağım. Kullanma alanı geniş, tarifin bulunması güzel olur;

Çikolatalı Glaze:
12 adet Donat için
Gerekli Malzemeler;

  • 1/2 cup / 70 gr terayağ veya margarin
  • 1/4 cup / 1/4 su bardağı sıcak süt
  • 1 tablespoon / 1 yemek kaşığı glikoz
  • 115 gr kuvertür bitter çikolata (Ufak doğranmış)
  • 2 cup / 2 su bardağı pudra şekeri (Celal Usta)

glaze

Glaze hazırlanması çok kolay ama bir o kadar da hızlı çalışılması gerektiren bir krema türü. Sıcaklığını kaybetmeye başladığı andan itibaren hızla soğuyor. Bu yüzden hızlı soğumasını engellemek ve çalışma rahatlığı sağlamak için Benmari düzeneğinin kurulması gerekiyor. Alttan gelen sıcak su buharı Glaze'i ılık tutmaktadır. Pudra şekeri ve çikolata hariç bütün malzemeyi ocak üzerinde eriterek karıştırıyorsunuz. Tam karışım sağlandıktan sonra kısık ateşe alınarak çikolatalar eklenir ve karıştırılarak eritilir. İçinde sıcak su kaynayan daha büyük bir tencerenin üzerine hazırlanan bu karışımın yer aldığı küçük kap yerleştirilir. Bu aşamada pudra şekeri sürekli karıştırılarak ilave edilir. Glaze hazırlanmıştır. Donatlar ters tutularak, fazlası akacak şekilde batırılır. Tel ızgara üzerine alınır ve tam donma işlemi gerçekleşmeden üzeri arzu edilen şekilde süslenir. Fazla beklendiği takdirde kremanın üzerinde kabuk oluştuğu için serptiğiniz süslemeler yapışmadan düşecektir. Aman dikkat diyorum...

doughnut7 doughnut8

Kötü adam bu durum karşısında nasıl bir tavır sergileyecektir bilmiyorum ama açıkcası şimdi ben bunları alıp kaçıyorum. Size de iyilik hep yakınınızda olsun şeklinde dileklerimi gönderiyorum...

Sevgiler ve saygılar,

18 yorum:

İlker Ergin dedi ki...

Ayy Ayşem hamilelikten önce en sevdiğim şeydi.Ama şu an ne yazıkki tatlı yiyemiyorum.ama donutu ne zaman olsa yerim.Mutlaka denemeliyim.Donut tepsimi hiç kullanmamıştım.Senin tarifinle deneyeyim..Ellerine sağlık...
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

işteeee budur diyorum

ve yanında şekersiz bir koyu kahveyle izninle bir tane aşırıyorumm.
Favorim içi dolu olanlardır biliyorum çılgınca bir kalorisi var amaaa....

Uzun zamandır unuttuğum bir tad.
Yapabilirmiyim bilmiyorum...

SÜPERSİNN YAA.

Sen çıkardın baharı yola benden de sana bol güneşli bir hafta gelsin kucak dolusu içini hep sıcak tutsun.

irem

zarpandit dedi ki...

donut :) ailecek çıkılan bir galeria turunda farkedilip annemin benim gibi yeni tadlara hücum anlayısı içerisinde haydi tadalım dediği, bacak kadar boyum dev göbeğimle yağlı ama lezzetli diye yorum yaptıgım (o zamanda belliymiş benim midenin geniş olacagı) yuvarlak çikolatalı nesne :D

hayır yanlıs tahmin ben bu yorumumu ekşi sözlüğe yazmadım :D
ilk kez sende galeyana geldim :)

**************

gülme ama godfather'a bende bir yemek yüklemiştim hemde en agır adlısında imambayıldı :D:D:D
birde bridget jones's diary filmine brownie'yi yakıstırmıstım annem filmleri yemek adlarıyla kodlamazmısın diyip durdu uzun sure:))
ama dur bakim donutta pek mantıklı geldi :)))

ps: joy the baker donut için kesinlikle kapısını çalacağım kişi :)) o ne donut aşkıdır oyle :)

Kitap Vakti dedi ki...

Harika! Kizim ekrana yapisti :) Kendisi Dunkin fanidir cunku... Sadece beni burada endiselendiren ben oyle 2 ayri kalipla ugrasabilecek sabirda bir insan degilim, ne yapsam bu konuda acaba?

Adsız dedi ki...

Donut a bayılırım..Kesinlikle sadece kötü adamlar değil tatlı kızlarında sevdiği süper bi tatlı..Reçelli olanlarıda çok güzeldir..Ellerinize sağlık..Görüntüler süper..

NİLBUTİK PASTA dedi ki...

canım harika bir anlatım harika bir görsellikle mükemmel donut lar yapmışsın.her zaman ki maharetinle.ben yağda kızarandan yapıyorum çok lezzetli oluyor ama birde sendeki tarifle fırında pişenden denemek istiyorum en kısa zamanda.
güzel bir hafta geçirmen dileğiyle sevgilerimi gönderiyorum

egeli dedi ki...

HARİKAAAA,ELİNE SAĞLIK CANIM.
BENDE FIRINDA YAPIYORUM,AMA KABARTMA TOZU KULLANIYORUM,TADI NEFİS OLUYOR ,BÖYLEDE DENEMEDİ TAVSİYE EDERİM ,ERTESİ GÜNE KALDIĞINDADA ,MAYALI HAMUR GİBİ BAYATLAMIYOR.DONUT TEPSİM VAR İÇİNE DÖŞÜYORUM.....HOOOOPPPP FIRINA.

Betül KAVAL dedi ki...

Evliliğimin ilk yıllarında hatta ilk aylarıydı denemiştim :) sanki daha kolay bişey yokmuş gibi :)) Bu kadar ekipmanımda yok tabi bardakla kesip şişe kapağı ile ortalarını açmıştım :)) bazılarını biraz kalın yapmışım heralde içleri pişmemişti ama pişenler çok lezzetliydi ..

O maceradan sonra içleri ya pişmezse diye tekrar denemeye çalışmadım. Ama fırında pişirme fikride çok iyiymiş yani demek oluyo ki tekrar deneyeceğim...

Harikasın sen teşekkür ederim Ayşemcim..

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

döktürmüşsün yine ayşem abla ellerine sağlık. bayıla bayıla yediğim çikolatalısı favorim olan enfes tatlı.
sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

tüm kötü adamlar toplanıp sana donut gününe gelmek istiyor...

yanlarına altın da getireceklermiş...

Unknown dedi ki...

Ne kadar açıklayıcı anlatmışsın, teşşekürler, ellerine sağlık canım.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

hayranım anlatımına ve resimlemene :)
sanada :))))))))))
süpper.

Zeynep B. dedi ki...

ekrandan içeri girecem şimdi !! off yaa , dayanamam ben bunlara... ama sağlık takılalım fırında pişeni tercih edelim. Her ne kadar kızarmışı kadar lezzetli olmasa da..off offf...

Tijen dedi ki...

Ayşem'ciğim,
Biliyor musun anneannemin bir "çay lokması" vardı, donattan (yani donut) bin kat güzel. Mutfaklardan Taşan Öyküler'de vermiştim tarifini. Ne zaman donat görsem aklıma o geliyor.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık Ayşem, ama ben rejimdeyim bişey yiyemiyorum :((

Adsız dedi ki...

:)

Butikpartim dedi ki...

Kendimi yememem için engellediğim yiyeceklerden biri :) Zararlı ama çok lezzetlii :)

Tatlı Tuzlu Anılarım dedi ki...

ohh ohh bu tarifi gökte ararken yerde buldum hemde peçete farkıyla :)

tek bişey sormak istiyorum fırında yapınca mı yoks a kızartınca mı daha güzel oluyor bunu öğreneyim deniycem inşallah :)