13 Ocak 2007 Cumartesi

mahlepli kurabiye

çocukken istanbula sadece yazları rahmetli teyzemin yanına gelirdik. bu istanbul ziyaretlerinden aklımda kalanlardan da bir tanesi "çatal" idi. benim gözümde istanbul=çatal idi. çünkü başka bir yerde yeme şansım yoktu. yaşadığım küçük liman şehrinde adını ve sanını bile bilmezlerdi. babannemlerin yani ankarada ise çok nadir bulunurdu. bulunan da zaten "çatal" olmazdı. denenen bir kaç tariften sonra evde "çatal" üretilemiyeceğine karar verdik. ve hüzünlü bir şekilde vazgeçtik. ta ki 2006 yılına kadar... rüzgarın onları sürüklediği marmaristen kalkıp annemlerin bizi görmeye istanbul'a gelmesine kadar...bu arada benim dino'nun deyimiyle sherlok holmes tarzım ile bulunduğum her istanbul ilçesinde "çatal" araştırmalarım olmuş, o tanıdık söylemiyle çocukluk "çatal" tadını beşiktaş'taki bir fırında yakalamıştım. ama bu bir çözüm değildi bana göre. çünkü gecenin bir vakti "çatalll" diye yataktan fırlayıp, pijamayla beşiktaşa gidemezdim.gitsem de zaten benden bir daha haber alınamazdı. kısacası durum vahim idi ve dino ayşemin ruhunda kopan bu fırtınadan habersizdi. ve anne sahneye girdi. bir öğleden sonra annem mutfakta kandil simidi hazırladı. fırına verdi. bir süre sonra evin içini anlatamıyacağım sıcaklıkta bir koku kapladı. kokunun güzelliğinin yanı sıra sempatikliğini vücudumun bütün hücrelerinde hissedebiliyordum. ve hasret bitti...anneme göre "kandil simidi" bana göre "çatal" bloğa göre "mahlepli kurabiye"...
bu arada sevgili özlem'in sitesinde "mahlepli kek" tarifini bulabilirsiniz alternatif olarak. artık karar sizin; ister kurabiyesi, ister keki...şimdiden ellerinize sağlık...



mahlepli kurabiye




60-65 adet
hazırlanma süresi:25 dk
pişme süresi:20-25dk
servis süresi:10-15dk

gerekli malzemeler:

  • 250gr margarin oda sıcaklığında
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 4 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 cay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 avuç susam
  • 500 gr un


üzeri için:

  • 1 yumurta akı
  • susam

fırın 200 derecede ön ısıtma yapılır. tüm malzemeler karıştırılır ve yumuşak bir hamur elde edilir. buzdolabında 10dk. dinlendirilir. çıkartırılır ve yuvarlak şekil verilir.ilk önce yumurta akı sonra susama batırılarak yağlı kağıt kaplı veya yağlanmış fırın tepsisine düzgün aralıklarla yerleştirilir.(yaklaşık 2 tepsi çıkmaktadır.) fırına verilir. üzeri pembeleşene kadar fırında yaklaşık 20-25dk pişirilir. süre bitiminde fırından çıkarılarak . tepsiden tel ızgaraya alınır. soğuduktan sonra servise hazırdır.afiyet olsun..

peçete’deki notlar:

  1. fansız fırında pişirin. (tek tepsi ile pişirme)
  2. fırının fanını çalıştırıp sıcaklığı 160derece civarına düşürerek 2 fırın tepsisini beraber pişirebilirsiniz.
  3. farklı margarin markalarıyla farklı sonuçlar elde ediliyor. en güzel sonucu "hüner" marka margarin veriyor.

11 yorum:

Pasta Cafe dedi ki...

ayşem'ciğim sabah sabah iyi geldi bu tarif. hemen denenecekler listesine alındı. öptüm canım. görüşmek üzere.....

Pasta Cafe dedi ki...

ayşem'ciğim sabah sabah çok iyi geldi bu kurabiyeler. hemen denenecekler listesine alındı.
sevgiler.....
özlem

Adsız dedi ki...

ayşem'ciğim sabah sabah iyi geldi bu kurabiyeler. hemen denenecekler listesine alındı.
sevgiler.....
özlem

Unknown dedi ki...

Mahlepli tarifler çok güzel oluyor özellikle de kurabiyeer sanki pastaneden alınmış gibi oluyor ellerine sağlık canım enfes olmuşlar

acicikolata dedi ki...

bizim halamiz cok guzel yapar bunu
10-15 tane yiyebilirim abartisiz

pecete dedi ki...

sevgili kiraz, şeker gibi olmuş mesajın çok teşekkür ederim.

sayın gayri_ihtiyari (isimde bir ağırlık var mıdır nedir?!)halanızı kocaman kucaklayasım geldi. kendisinin ellerinden öperim,sizi de saygıyla selamlarım...

pecete dedi ki...

özlemcim seni kocaman öptüm.

Doruk dedi ki...

Mahlep çok yakışıyor neye girse bence. Tuzlularda da tatlılarda da ayrı güzel. Bu tarifi de deneneceklere alıyorum çünkü nefis görünüyorlar, ellerine sağlık;)

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
Sayfan çok güzel çok hoşuma gitti,çok zevklisin inan..

Mahlep tüm kurabiye ve keklere çok yakışıyor bencede..(Belki ben çok sevdiğimden mi diyecektim ki Burcu'nun yorumunu görünce yanılmadığımı düşündüm.)

Kurabiyeler muhteşem olmuş ellerine sağlık canım,afiyetler olsun tekrardan..

Sana ve ailene mutlu bir pazar diliyorum..Sevgiyle kalın..GÜL

Damak Tadı dedi ki...

gitmedimi??

pecete dedi ki...

sevgili burcu, siteye ziyaretin beni çok sevindirdi. ne mutlu bana... hele de denenecekler listesini girdik ya başka ne isteyeyim??? sevgiler
gülcüm...bende aynı düşünceler içindeyim. acaba herşeyin içine mahlep katsak ne olur?* sevgiler...