4 Ocak 2007 Perşembe

damla çikolatalı cheesecake

oldum olası cheesecakeler her zaman benim favori tatlım olmuştur. aslında tatlı deseniz olmaz pasta deseniz olmaz. tadındaki o kararsızlık sanki şaka gibiymiş gibi gelir her zaman bana...hep farklı cheesecake'leri (ingilizce başlayıp türkçe bitirmekte ayrı bir güzellikte!!) deneme derdindeyim. özellikle fırında pişenlerden... bu arada lütfen bir konuda beni yanlış anlamayın; "cheesecake" kelimesini direkt türkçe'ye çevirdiğimde "peynirli kek" yani peykek oluyor ve bence bu gerçek cheesecake'i açıklamada yeterliymiş gibi gelmiyor. o yüzden tariflerde "cheesecake" kelimesini özel isim gibi kullanarak, sonuna gelen takıları virgül ile ayıracağım. (erem, sakın bana türkçe kılavuz gönderme!!!)
burada en son denediğim ve pastaci
burcu’dan “limonlu cheesecake” tarifinden yola çıkarak hazırladığım “damla çikolatalı cheesecake” tarifini bulacaksınız. kendisine teşekkürler,sevgiler ve saygılar...



damla çikolatalı cheesecake






10 kişilik
hazırlanma süresi:15 dk
pişme süresi:1,5-2 saat
servis süresi:24 saat

alt taban için

  • 1,5 paket eti burçak
  • 100 gr tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme kakao

orta kısım için

  • 1 paket krem peynir (pınar labne peynir 400gr)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta
  • 200 ml. bir küçük kutu sıvı krema
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 limon suyu
  • 1 su bardağı ülker damla çikolata (hafif unlanmış)

süsleme için

  • 40gr bitter çikolata
  • yağlı kağıttan külah
  • desen örneği (yağlı kağıda çizilmiş olarak hazırlanabilinir.)


    ilk önce fırınımızı fansız olarak 180 dereceye getirip ısıtıyoruz.

    alt tabanı hazırlamak için; biskuvileri ufalıyarak toz haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile kakaoyu da ilave ederek karıştırıyoruz. her tarafını alüminyum folyo ile kapladığımız kalıbın dibine bu karışımı kaşığın tersi ile bastırarak yayıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. (ben burada 8’’ yaklaşık 19cm’lik kelepçeli kalıp kullandım.)

    orta kısmı hazırlamak için; peynir ile şeker mikser ile iyice çırpılır. Elenmiş un ve vanilya,limon suyu,krema bu karışıma ilave edilir. en son yumurtalar çırpma işlemi devam ederken teker teker ilave edilir. Hazır olan karışıma hafif unlanmış (unlanmadığı takdirde dibe çöküyor.) bir su bardağı damla çikolata ilave edilir ve tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
    hazırlanan bu karışım buzdolabında bekletilen kalıba dökülür ve önceden ısıtılan fırında pişirilmeye hazırdır. 180 derecede ilk 10 dakika fırın kapağı hafif açık şekilde, daha sonra fırın kapağı kapalı şekilde ısıyı 120’ye düşürüp yaklaşık 1-1,5 saat kadar pişirilir. Süre bitiminde üstünün hafif kızarması ve ortasının sallanmaması gerekmektedir.eğer bu sonuçlara ulaşamadıysanız yaklaşık 15 dakika daha pişirerek kontrol edin.

    piştikten sonra ılınması için fırından çıkarıp tezgahta bekletin. kenarlardan ayrılmaya başladığında buzdolabına kaldırabilirsiniz. Servis için minimum 6-7 saat gerekmektedir. ancak gerçek tadı için 24 saat beklemeniz siz yerken daha çok mutlu edecektir.


    süslemeyi hazırlamak için; 40gr bitter çikolata ben mari usulü (hafif ateşin üstüne su dolu bir kap yerleştirilir. bunun üstüne yerleştirilen başka bir kabın içine konan malzeme, altta olan kabın içindeki kaynayan suyun buharı ile eritilir. ) hazırlanır. yağlı kağıttan hazırlanan külah içine erimiş çikolata kaşık ile konur ve ucu arzu ettiğiniz çapta kesilir. daha önceden yağlı kağıda çizilerek hazırlanan desenin tersinden çalışarak süslemeler hazırlanır. buzlukta 2 saat bekletildikten sonra arzu ettiğiniz şekilde cheesecake’in üstüne yerleştirilir.
    afiyet olsun...



    peçete’deki notlar:



    1. mutlaka fansız fırında pişirin.
    2. fırını ısıtmaya başladığımız andan itibaren fırının içine ısıya dayanaklı bir kabın içinde su bulundurmak cheesecake’nizin üstünde yarıkların oluşmasını engelliyor.
    3. servis yapmadan 3 saat önce buzdolabından çıkartın ki servis yaparken alt taban yumuşamış olsun ve size zorluk çıkarmasın.
    4. düzgün dilimlemek için her seferinde bıçağınızı soğuk sudan geçirin veya diş ipi ile mutfakta gizlice kesin, daha sonra masada bıçakla kesiyormuş gibi yapın.
    5. ben mari usulü çikolata eritilirken; önemli olan çikolata eritilen kabın kaynayan suyla temas etmemesidir. yoksa çikolata erirken kesilme meydana gelir, akışkanlığı bozulur.
    6. süsleme örneği olarak deseni bu aşamalardan yararlanarak kullandım.





    Kaynak: bake decorate celebrate

    10 yorum:

    Adsız dedi ki...

    Ayşem'ciğim cheesecake'ini en yakın zamanda denenecekler listesine aldım. gerçekten harika görünüyor. ellerine sağlık.....

    pecete dedi ki...

    özlemcim çok teşekkür ederim.sonuçları en kısazamanda bekliyorum

    Unknown dedi ki...

    Ayşem'ciğim, bunun yapılmış halinin adresime en kısa sürede gelmesi için ne yapabilrim? İlgine ve cevabına şimdiden teşekkürler...

    pecete dedi ki...

    erem en kısa zamanda sözümü yerine getireceğim.paket işini çözersek hepsinden sana göndereceğim...öptüm

    kamiş dedi ki...

    Güzel bir alternatif yapmışsın. Biz cheesecake çiler için çeşitler çok. Ama bu son derece yaratıcı ve hoş görünüyor. Ellerine sağlık. Ben de denemeyi düşünüyorum. Sevgiler..

    LaMa dedi ki...

    Lama bu tarifi denemeyi dusunuyor amma velakin bir sorusu var.Sivi krema yerine eksi krema(sour cream)kullansam olur mu diye soruyor:)

    pecete dedi ki...

    kamiş, durum nedir? denendi mi? sonucu merak ediyorum...

    lama, ben kremasız bir tarif yapayım, sen kendini hiç yorma,kıyamam...

    eliff dedi ki...

    aysem merhaba, tarif yazıcıdan çıkıyor! çantama atıyorum, ilk fırsatta deneyeceğim,
    cheesecake çikolatalı olursa yeriiiz diyen kardeslerimin gözü gönlü açılsın:)
    ellerine sağlık

    Adsız dedi ki...

    MERHABA, BEN DE BU TARİFİ YAPMAK İSTİYORUM AMA ANLAMADIĞIM BİR NOKTA VAR. KALIBIN HER YERİ ALÜMİNYUM FOLYO İLE SARILACAK DİYORSUNUZ. KALIBIN DIŞ KISMI MI YOKSA İÇİDE Mİ SARILACAK. BU NOKTAYI TAM ANLAYAMADIM. BAZI SİTELERDE KALIBIN İÇİ SARILACAK DİYOR, PİŞERKEN HERHANGİ BİR SORUN OLUŞUR MU MERAK ETMİŞTİM. AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM. TEŞEKKÜRLER, ELİNİZE SAĞLIK, EZGİ

    banu kırmızıgül dedi ki...

    merhaba canım
    nasılsın tatlı oğlusun nasıl.
    en kısa zamanda gelicem tekrar eğitim için.
    ayrıca bu tarifini deniyecem çok beğendim. ısıl ın tarifini yaptım ve siteme ekledim sıra bu leziz tarife geldi. tekrar tesekkurler. sevgiler...