12 Şubat 2007 Pazartesi

Fıstıklı Minik Kekler

Sevgili Berna'dan yaklaşık 20 gün önce bir kitap aldım. adı çok hoşuma gitmişti "death by chocolate cakes". Bu bizim eski türk sinema filmlerindeki ölümüne sevda gibi birşey olsa gerek diye düşündüm. İçinden gidip nedense en aşamalıyı bulup (kendimle sorunum var galiba!) yaptım. Tadını değerlendirme konusunda farklı taraflar oluştu. Bir grup "evet çok güzel" dedi, bir diğer grup "biraz fazla tatlı" dedi. Benim fikrim; tatlı krizi çözümlerinden biri daha, yapıldıktan bir gün sonra yenmeli. Lezzeti inanılmaz farkediyor.


Fıstıklı Minik Kekler
















24 parça
hazırlama süresi: 25dk
pişme süresi:1 saat
servis süresi:4-6 saat

gerekli malzemeler:

alt taban için

  • 1,5 paket eti burçak (un haline getirilmiş)
  • 110gr tereyağ (eritilmiş)
  • 28gr esmer şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao

kek kısmı için

  • 220gr un (elenmiş)
  • 60gr kakao (elenmiş)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200gr esmer şeker
  • 225gr margarin (oda sıcaklığında)
  • 3 yumurta
  • 120ml süt
  • 1 paket vanilya
  • 250gr damla çikolata

üst kısmı için

  • 250gr fıstık ezmesi (krema kıvamında)
  • 60gr pudra şekeri

süsleme için

  • 50gr ince öğütülmüş fıstık taneleri
  • 55gr toz şeker
  • 50gr bal
  • 60ml su
  • 4 yumurta beyazı

Fırın fansız olarak 160 derecede ön ısıtma yapılır. un haline getirilmiş bisküvi, yağ ve şeker iyice karıştırılarak yağlı kağıt ile kaplanmış dikdörtgen bir kalıbın içine döşenir ve fırında 5 dakika pişirilir. Piştikten sonra oda sıcaklığında soğumaya alınır. fırın tekrar fansız 160 derecede ön ısıtmaya devam edilir. Kek kısmı için; esmer şeker ve margarin karıştırıcının düşük ayarında 30 saniye, orta ayarında 4 dakika karıştırılır. Yumurtaların herbiri teker teker eklenir ve orta kademede 1 dakika kadar tekrar karıştırılır. Makinanın düşük ayarında karıştırmaya devam ederken, elenmiş un, kabartma tozu, tuz, kakao ilave edilir. 45 saniye karıştırıldıktan sonra süt ve vanilya eklenir. 20 saniye tekrar karıştırılır. En son damla çikolatalar ilave edilir ve 10 saniye daha karıştırılır. Daha önceden hazırlanmış bisküvili kalıbın üstüne kek karışımı dökülür ve spatula yardımı ile üstü düzeltilir. Isıtılmış fırında 43 dakika veya ortasında batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirilir. Pişen kek 20 dakika oda sıcaklığında kabın içinde bekletilir. 10 dakikada kapsız olarak soğutulur ve dikdörtgen şekilde dilimlenir. Üst kısım için fıstık ezmesi ve pudra şekeri karıştırılır. Elde edilen krema, dilimlerin ortasına ince, uzun olacak şekilde küçük kaşık yardımı ile yerleştirilir. Üst süslemesi için şeker,bal ve su; ben mari usulü bir kapta eritilir. Diğer tarafta yumurta akları çırpılarak kar haline getirilir ve öğütülmüş fıstık taneleri eklenir. Hazırlanan ballı su, bu kar karışımına azar azar elle karıştırılarak ilave edilir. Son yapılan ballı beyaz krema ile ortası fıstık kreması kaplı olan kek dilimlerinin üzerine kapatılır. 230 derecede ısıtılmış fansız fırında üzerleri kızarıncaya kadar tekrar pişirilir. Soğuduktan sonra servise hazırdır.

7 yorum:

Hülya dedi ki...

Bebiyle nasıl yaptın bunu:(

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Pecete,
Elinize saglik, ne guzel kekler yapmissiniz.Yaninda birde cay, mis gibi.:))

kamiş dedi ki...

Merhaba, tarife bakılırsa hakkaten yoğun ve güzel bir tatlıya benziyor. Mutfakta uğraşması da keyiflidir eminim :)) Ellerine sağlık..

Tuba dedi ki...

Merhaba Pecete, siteni ilk defa ziyaret ediyorum. Hayirli olsun. Ayrica ben de bebeginle bu kadar zaman harcamana hayran kaldim dogrusu. Sevgilerle,

Pasta Cafe dedi ki...

Harika görünüyor bunlar. Zaten günlerdir bunun tarifini bekliyordum ben de. Ellerine sağlık...

Oya Kayacan dedi ki...

Offff çeker, atın ölümü arpadan olsun, derim...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Çok uğraşmışsın belli ki, ellerine sağlık ve nerede bende bu sabır diyorum. Her zaman tariflerin en kolaylarına kaçarım ben :)))
Ayşemcim daha önce mimlendin mi bilmiyorum şöyle bir baktım göremedim. Seni mimledim(sobelemiş de olabilirim ikisinin farkını çözemedim :))) Soruları bir zahmet alıver blogumdan emi?
Sevgiler,
Esra