16 Ocak 2007 Salı

alman cheesecake

yaklaşık 1 ay sürdü,geldi gelecek derken en sonunda geldiler... ne çok özledik onları...neyse allah ayırmasın diyorum. gülden ve zeyno en sonunda mersin'den geldiler. yeni doğan bebek elif için gitmişlerdi, herşeyi halledip geldiler. gelirken elleri boş gelmemiş bir de meşhur tatlı "kerebiç" getirmişler. valla dino'nun hain bakışları altında iki tane yedim. yolculuktan dolayı biraz dağılmışlardı ama olsun. nasıl olsa midemde de dağınık olacaklar. o köpüğü yok mu işte benim bittiğim andır. tarif bulunmalı, denenmeli ve etrafa test ettirilmeli... hoşgeldine giderken gülden'in sevdiklerinden olana ve daha önce merve'lere kahvaltıya giderken yaptığım alman cheesecake'in yapıp götürmek istedim ama yetişemediği için kısmet olmadı. birazda başına nahoş olaylar geldi(taştı, pişmedi, vb.).keyfim kaçınca ben de götürmedim. eve dönünce biraz toparladım. eli yüzü toplum içine çıkacak hale getirdim. bu tarifi annem marmaristeki gezmeleri sonucunda bulmuş ve denememi şiddetle tavsiye etti. alman arkadaşı beathice'ın tarifiymiş. burdan kendisine de teşekkür ediyoruz. kahvaltı grubu ve dino tarifi çok güzel buldu. oldukça hafif ve sağlıklı.işin güzel tarafı hem alt hem üstünü siz hazırlayıp hepsini beraber fırına veriyorsunuz. şimdiden kolay gelsin derim... ellerinize sağlık olsun...




alman cheesecake'i














12 kişilik
hazırlanma süresi:15 dk
pişme süresi:1-1,5 saat
servis süresi:24 saat


gerekli malzemeler:


alt taban için
  • 80 gr toz şeker
  • 150gr margarin oda sıcaklığında
  • 250gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta

üst kısım için

  • 1 kilo süzme yoğurt
  • 1 limon suyu
  • 1 yumurta
  • 5 çk ertilmiş tereyağı
  • 200gr toz şeker
  • 1\2 litre süt
  • 1 paket vanilya puding


fırına 175 derece fansız ön ısıtma yapılır.ilk önce alt taban için bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyorsunuz. yaklaşık 9' büyüklüğünde (22cm) kelepçeli kalıbın her tarafını iyice yağladıktan sonra elde edilen hamur kenarlardan dört parmak yukarı çıkacak şekilde döşenir. buzdolabında dinlendirilir. bu arada üst kısım için belirtilen bütün malzemeler karıştırılır. buzdolabında bekletilen kalıba bu karışım dökülür. fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.piştikten sonra fırın kapatılılır. ve 12 saat fırının içinde bekletilir. servise hazır konumda buzdolabında 3 saat bekletilir. afiyet olsun.


peçete'den notlar:

  1. çırpma işlemini mikserin orta ayarı ile yapın.
  2. üstü kızardığında orta kısım hala pişmemiş olacak. süreyi uzatmayın. zaten 12 saat fırında kaldığı için bu süre zarfında orta kısım pişiyor.
  3. ikinci yaptığımda limon suyu kullanmadım. o zaman süzme yoğurdun tadı daha ön plana çıktı.
  4. "sütaş" marka süzme yoğurt kullandım.

8 yorum:

Pasta Cafe dedi ki...

sonunda beklenen tarif geldi. çok güzel görünüyor. ellerine sağlık canımm.....

SEDA dedi ki...

cheesecake harika görünüyor,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,çok güzel görünüyor cheesecake...
Kerebiç(gerebiç) bizimde çok sevdiğimiz,aşina olduğumuz b,r lezzet...Yakın zamanda kalıplarından gelecek bana ve yapmaya çalışacağım ...Bayram günlerini anımsatıyor bana....Ailemin memleketinde bayramları yapılır hep...Köpük tarifi forumda var,istersen link veririm.Ama bu köpük için Mersin'den çöven otu almak lazım :)

Selam ve sevgilerimle

Tulosh dedi ki...

Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyor. Hep aklımda birgün yoğurt kullanarak cheesecake yapmak bir türlü kısmet olmadı. Bende dün akşam bugunki misafirler için yapıp işe geldim :( acaba akşama bana kalır mı

LaMa dedi ki...

Merhaba Aysem,
Tariflerin ,sitenin genel duzeni ve gorunmu kesinlikle cok guzel ve profesyonel.Is bilen birilerinin elinden ciktigi nasil da belli:)
Siten hayirli olsun, uzun suren guzelpaylasimlar dilerim ...

acicikolata dedi ki...

Allam nasil merak ediyorum su kerebiçi
Köpüksüz yapsak olmuyor mu? Ya da şanti ile filan? Hı?

pecete dedi ki...

özlem, iyi ki varsın diyorum başka da birşey demiyorum.

sedacım, o senin güzelliğin. teşekkür ederim.

serinmavi; amanın diyorum. kalıplardan nerden gelir ve nasıl gelir, açıkcası bilgilenmek isterim. kalıplar gelsin çöven otun benden...

tulosh asıl senin ellerine sağlık.sitende de yazmamışsın. kalmış mı sana bir dilim o güzel cheesecake'inden??

şeker lama, sen ne şekersin, yanağından makas alasım geliyooo...

sayın gayri_ihtiyari halanızı öptünüz mü benim için merak ettim. kerebiç için dilebileceğim tek şey (benim için geçerli): yediğim an nirvanaya ulaştığım andır. şanti maalesef bu ulvi olayı bozar..

Pasta Cafe dedi ki...

yaaa şu kerebiçi ben de çok merak ettim doğrusu????? nirvanaya ulaştırdığına göre kesin güzel bişey :))))) buralarda yok muuuuuu???